Dendermondse politie gaat fietsers flitsen

De Dendermondse politie gaat voortaan nog harder optreden tegen groepen fietsers die de dijk in Appels onveilig maken.

De dijk in Appels was tot enkele jaren geleden voor heel wat wielertoeristen uit de weide regio de vaste plek om zich te meten met andere renners. Grote groepen wielertoeristen reden in pelotons van 50 à 60 renners heuse wedstrijden langs de dijk en door het centrum van Appels. Dat zorgde voor heel onveilige situaties in de toch al verkeersonveilige dorpskern van Appels.

In november 2011 voegde het stadsbestuur een artikel aan het politiereglement toe dat bepaalde dat op de dijk in Appels niet meer dan tien fietsers samen mochten rijden. Overtreders zouden bestraft worden met een boete van 120 euro. Het boetesysteem miste zijn effect niet, tot in juni 2014 bekend raakte dat de GAS-boetes voor deze onwettig waren.

Hoewel de politie blijft controleren, rijden sindsdien weer grotere groepen over de dijk in Appels. Fietsers die beboet worden, tekenen nadien bezwaar aan bij het parket dat de boetes vervolgens seponeert. Pas in november van dit jaar zou er duidelijkheid komen over de wettigheid van de boetes.

Verkeersbord

Op wegen met dit verkeersbord geldt een snelheidsbeperking van 30 km per uur.

Omdat er de voorbije weken weer fors meer klachten binnenlopen bij de lokale politie, voert het korps de strijd tegen de ‘wielerterroristen’ op. Morgen wordt het verkeersbord F99 a,b of c opgehangen op verschillende plaatsen langs de dijk. Vanaf dat moment geldt op de dijk een snelheidsbeperking van 30 km per uur. De politie zal op geregelde tijdstippen met een anonieme fiets snelheidscontroles houden. De snelheidscontroles voor fietsers zullen niet vooraf worden aangekondigd op Twitter of Facebook.

Hoewel de maatregelen binnen de wielerwereld flink wat stof doet opwaaien, verdedigt commissaris Francis Van Hove van de verkeersdienst van de lokale politie de keuze voor snelheidscontroles. ‘We hebben er alles aan gedaan om de fietsers op de dijk in Appels een verantwoord rijgedrag bij te brengen,’ zegt hij. ‘Maar de jongste tijd kwamen er weer klachten van buurtbewoners. We moeten tonen dat het ons menens is, zeker wanneer de wielertoeristen hardhorig blijven.’

Van Hove benadrukt ook nog een keer dat wielertoeristen ten allen tijde een identiteitsbewijzen moeten kunnen voorleggen. Wielertoeristen die drie keer betrapt worden op overtreden snelheid zullen bovendien uitgerust worden met een snelheidsbegrenzer en een alcoholslot.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*