Dendermonds afvalbeleid vervloekt

Er lijkt een vloek te liggen op de Dendermondse huisvuilzakken. Na de klacht van rapper 50 Cent wegens mogelijke imagoschade, blijken nu zowel de stickers als de nieuwe zakken spoorloos verdwenen. De lokale recherche neemt de zaak ernstig en vermoedt een complot.

Sinds twee januari zijn er in heel Dendermonde nergens nog compensatiestickers te vinden voor de oude huisvuilzakken. En wie dan maar meteen de nieuwe zakken wil kopen, komt eveneens van een kale reis thuis. “Ik wou direct de goede huisvuilzakken gaan kopen bij de Delhaize, maar er waren er nog geen”, zegt Kris Verdamme uit Sint-Gillis. Colruyt reageerde meteen met een rode prijs, maar ook daarmee lukte het niet om de Dendermondenaren nog oude zakken aan te smeren.

Daarenboven heeft het stadsbestuur – dat als enige nog een voorraad stickers bezit – beslist om voorlopig maximum vijf stickers per gezin uit te delen. Het ongenoegen bij de rij wachtenden liep al snel uit de hand, zodat de loketbediende het na een halfuur ook voor bekeken hield. Uit protest had ze met alle overgebleven stickers haar loket afgeplakt. “En wat nu?”, vraagt André Vereecken zich af voor het gesloten loket. “Geen stickers, geen nieuwe zakken… Moeten we zelf ons letters groen verven dan?”

Uiteindelijk liet Verko, strategisch na de ophaalrondes in Dendermonde-centrum en Sint-Gillis-Dendermonde, weten dat ze tijdens de eerste ophaalbeurt tolerant zullen optreden. Tot groot genoegen van verschillende distributiecentra leidde dit nieuws tot een plotse meerverkoop van oude huisvuilzakken in Grembergen, waar de ophaalrondes pas volgende week gepland staan. Verschillende inwoners van Sint-Gillis hebben reeds misnoegd gereageerd en op Twitter kent de actiegroep Geef-Grembergen-de-zak een steeds grotere aanhang.

De lokale politie heeft al aangekondigd om volgende week een aantal zogenaamde huisvuilsmokkel controles te zullen uitvoeren. Hierbij wordt vooral de Scheldebrug van de N47 geviseerd, maar er zullen ook zoeklichten worden ingezet over de Schelde zelf. Leen Dierick zou zelfs een helikopter hebben aangevraagd. “Wie gesnapt wordt, moet onmiddellijk zijn huisvuilzak afgeven”, zegt schepen van Afvalbeleid François De Bleser (CD&V). “Het afval zelf moet natuurlijk wel terug meegenomen worden, anders zou het maar al te gemakkelijk zijn.” De carwash net achter de brug heeft alvast een promoprijs bepaald voor wie daarna zijn auto wil laten reinigen.

Ondertussen is de recherche naarstig op zoek naar de verdwenen stickers en zakken. Ze sluiten voorlopig niets uit. “Het kan natuurlijk gaan om een communicatiefout van de stadsdiensten, zoals er tegenwoordig wel meer zijn”, legt hoofdcommissaris Paul Putteman uit. “Maar we vermoeden dat er meer achter zit. In het belang van het onderzoek kan ik niets meer zeggen, maar uit goede bron hebben we vernomen dat de rode sticker op de gele zakken met zwarte letters niet in goede aarde valt bij bepaalde politieke strekkingen.”

Ondertussen blijken ook alle potten groene verf uit de Dendermondse winkels verdwenen. Of er een verband is met de huisvuilzakken, kan uw reporter op dit moment nog niet met zekerheid zeggen.

Dit artikel is een gastbijdrage en maakt deel uit van onze nieuwe lezersrubriek Het Keur. Wil u graag ook zelf een artikel publiceren op De Klaptand? Stuur dan een e-mail naar info@deklaptand.be. De redactie behoudt zich het recht voor artikels af te Keuren, in te korten of aan te passen.

About Jeanne d’Arm

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*