Dendermonde krijgt eigen gay pride: ‘Wanking Dender’

Dendermonde heeft voortaan zijn eigen gay pride. Op de laatste vrijdag van augustus zal een bontgekleurde of net schaars geklede manifestatie van lesbiennes, homo’s, biseksuelen en transgenders de binnenstad vullen. De parade krijgt de naam ‘Wanking Dender’. De organisatie ligt in de fijn gemanicuurde handen van vzw Sissy Sounds. Boegbeeld en holebi-pionier Tim De Vogelaar geeft tekst en uitleg aan De Klaptand op een zonnig terrasje van een van de talrijke barista’s die de stad rijk is. Genieten!

“Het is genoegzaam bekend dat Dendermonde een open, tolerante, vooruitstrevende, respectvolle, lankmoedige en verdraagzame stad is voor alles wat ‘anders’ is of als ‘anders’ wordt bestempeld. De tijd is dus meer dan rijp om die tolerantie in de verf te zetten. Daarom pakken we uit met onze eigenste Denderpride. Een respectvolle opportuniteit voor de andersgeaarden van de regio om zich eens van hun beste kant te kunnen tonen. Een ferm statement tegen de jaarlijkse corso-der-wansmaak van hier een paar kilometer vandaan, ook. Het is een flink uit de kluiten gewassen en rooddooraderde middelvinger naar de Aalsterse ‘Voil Jeanettenstoet’. Een respectloze freakshow die niet meer van deze tijd is en waarvan de benaming alleen al de laatdunkendheid onderstreept. Om van te kokhalzen”, benadrukt De Vogelaar.

“Onze ‘Wanking Dender’ wordt een bootjesstoet op de Oude Dender. Het fleurige gezelschap zal inschepen aan de Zavelputten en dan richting ’t Peirt dobberen. De kop zal getrokken worden door het prominentenbootje met daarin o.a. Thérèse Van Gucht, Hilde Raman, Barbara Pas, Patrick Meulebroek en de burgmeester. Zij zullen met een regenboogvlag zwaaien naar de kijklustigen aan wal. Stijn Goosens heeft voorgesteld om ook mee te reizen en te zwaaien, énkel getooid met een pauwenpluim tussen zijn billetjes. Maar dat kunnen we om stabiliteitstechnische en esthetische redenen niet toelaten. Tom Bogman vaart evenzeer mee en staat in voor de foto’s. Van zichzelf.”

De natuur roept bij enkele eminente Dendermondse politici.

“In onze waterparade zullen onze sponsors eveneens een voorname plaats krijgen”, vervolgt De Vogelaar. “Zonder hen staan we nergens. We kunnen onder meer een beroep doen op familiezaak Van Hoyweghen-De Ridder voor de noodzakelijke potten. Dierenspeciaalzaak Droopy uit Grembergen levert de halskettingen, leibanden en enkele zwepen. En NF2000 bezorgt kasten aan alle aarzelaars die er nood aan zouden hebben. Voor de sfeer zorgen de pompende, dreunende en kreunende beats van Dossch-Y en Ephonk. Dj’s die in de Dendermondse dark rooms en holebi-clubs meer dan hun strepen, pluggen en lijnen hebben verdiend.”

De Vogelaar lanceert tot slot een warme oproep: “Wie deel wil uitmaken van ‘Wanking Dender’ komt op vrijdag 25 augustus tegen 18 uur naar de centrale verzamelplaats, Café Jardin. Dat is sowieso al jaren een ontmoetingsplek voor promiscue andersgeaarden. De volksmond noemt het niet voor niets Café Jartel. De grote poort zal wagenwijd open staan. Wie nog onzeker is en twijfelt, mag ook via de achterdeur naar binnen. Dat voelt misschien wat vertrouwder.”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

2 comments

  1. Avatar

    Denk ook aan de hoeveelheid bieren, met allen hun eigen smaak in België. Ik ben ervan overtuigd dat dit festival al de andere zal overtreffen in wereldbelang. En vanzelf is gay pride niet langer alleen maar gay. LGBTQ is in met de Q voor questioning (twijfelend): zo veel eigentijdse mensen hebben hun smaak nog niet gevonden en ondersteuning is niet te versmaden en de lijst zal enkel groeien na de Q. Oorspronkelijk enkel in de clandestiene wereld van de Belgische kust, nu ook binnengedrongen tot de binnenlanden. Dendermonde is een centrum van belang voor de verdrukten, waarbij Nederland slechts als repressief bekend komt te staan. Steeds meer randgevallen staan hier centraal en hebben hun statuur aan deze stad te danken. Wanking Dender zet dit om in een mijlpaal.

  2. Avatar
    Zuster Grimbarda

    Zolang ze Zuster Gabriella (de Gabbe) maar gerust laten kan het ons niet schelen waar ze hun pluimen steken! Ad majorem Dei gloriam…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*