Chirurgen Sint-Blasius kunnen Netflix kijken in operatiezaal

Het Dendermondse Algemeen Ziekenhuis Sint-Blasius heeft met een gloednieuw operatietoestel een heuse wereldprimeur in huis gehaald. Dankzij de Discovery IGS 740 kunnen artsen nu ook in de operatiekamer films en tv-reeksen bekijken via het streamingplatform Netflix.

Sint-Blasius investeerde de voorbije jaren fors in de automatisering van de operatiezalen. Zowat elke operatie gebeurt nu met een robot die vanop afstand wordt bestuurd door één chirurg. Maar omdat de robots zelf steeds slimmer worden en in veel gevallen patiënten autonoom kunnen opereren, kreeg de directie van een aantal chirurgen te horen dat ze zich vaak zitten te vervelen in het operatiekwartier.

‘Omdat we als ziekenhuis hoog oplopen met het welbevinden van ons personeel, zijn we op zoek gegaan naar een oplossing voor het probleem van de chirurgen. Om hygiënische redenen waren kicker- of pooltafels in het operatiekwartier uitgesloten. En spelconsoles hanteren met steriele handschoenen bleek ook geen evidentie. Eén van onze chirurgen kwam echter aandraven met informatie over de Discovery IGS 740,’ aldus een woordvoerder van het ziekenhuis. ‘

Dat is een speciaal voor ziekenhuizen aangepaste Apple TV waarop chirurgen hun favoriete films of series op Netflix kunnen bekijken. Een eerste test was zodanig succesvol dat het ziekenhuis meteen besliste om alle operatiezalen uit te rusten met een Discovery IGS 740. Het gaat om een investering van zowat 1 miljoen euro, maar het ziekenhuis blijft op die manier wel pionieren.

‘In 2004 waren we al pioniers toen we de eerste hybride operatiezaal in gebruik namen in Dendermonde”, zegt medisch diensthoofd Marc Bosiers. Exact tien jaar later is er nu de Discovery IGS 740. Dit is een mijlpaal voor ons ziekenhuis. Onze chirurgen zullen zich voortaan nog meer thuis voelen in ons ziekenhuis,’ aldus Bosiers.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*