BREAKING: eerste aanslag in Dendermonde is een feit

Chaos! Paniek! Hysterie! Verbijstering! Woorden schieten te kort om de sfeer in de belastingdienst aan ’t Saske te kunnen vatten. Rudy van sectie 36KQ3bis heeft namelijk de eerste belastingaanslag van het jaar verstuurd. Zijn collega’s zijn ronduit furieus en spreken onomwonden over ‘stielbederf’. “Het verbaast ons niks dat Rudy achter die aanslag zit”, getuigt een anonieme collega tijdens de koffiepauze. “Rudy staat hier op de dienst bekend als een geradicaliseerde extremist. Hij draagt een baard, heeft meegedaan aan Tournée Minérale en trekt zijn grijze sokken hoog op in zijn sandalen. Dat zegt genoeg!”

“Normaal gezien geven we de burgers een veel te korte termijn om hun aangifte in te dienen, maar nemen wij wel ruim onze tijd om die aangiftes te verwerken en de belastingen te berekenen. Dat is een intensief proces, mensen onderschatten dat”, klinkt het uit de mond van FOD Financiën-diensthoofd Marleen.

“Papieren aangiftes moeten eerst één voor één en blad per blad ingescand worden. Dat is Lien haar taak. Ze heeft daarvoor een HP-toestel ter beschikking. Lien werkt wel maar deeltijds, daardoor is ze hier enkel op maandag, woensdag en donderdag van 9.30 u. tot 13 u. We zijn tevreden over haar, want ze heeft het niet makkelijk. Lien is erg stressgevoelig, waardoor ze bijna wekelijks ziekteverlof moet nemen wegens haar migraineaanvallen. We hebben daar begrip voor. Na haar burn-out van vier jaar geleden en haar depressie van vorig jaar, springen we wat omzichtiger met haar om”, aldus het diensthoofd.

“Digitale aangiftes vergen een andere procedure”, klinkt het. “André moet ze eerst allemaal downloaden van het net. Daarna zet hij de bestanden op een USB-stick van 1MB. Dan geeft hij die stick aan Paul, die er op zijn beurt mee naar de derde verdieping wandelt. Daar geeft Paul de stick aan Arlette. Zij print de bestanden dan af en kopieert ze nadien recto verso. Die bundels gaan dan naar sectie 28OP8’ alwaar ze gestencild worden. Daarna begint de verwerking van die documenten.”

“Beide procedures vergen hun tijd, maar wij zijn dat hier gewoon”, getuigt een ambtenaar. “Dankzij de nieuwe technologieën gaat het trouwens al een pak sneller dan pakweg 30 jaar geleden. Iedereen weet dat, iedereen respecteert dat, iedereen houdt daar rekening mee. Gewoontes zijn gewoontes! Behalve de Rudy, dus. De einzelgänger! De egoïst! Weet je wat die doet? Die neemt een dossier, die begint daaraan… en die werkt dat af! Wat voor Sovjetpraktijken zijn me dat zeg?! Mocht iedereen hier zo werken, we hadden driekwart van het jaar niks te doen. Stel je voor!”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

2 comments

  1. Avatar
    Pankraas, Servaas en Bonifaas

    Momenteel doen de tollenaars teambuilding op de “Queen of the Seas” ergens in het hoge noorden. Vandaag gaan ze enkele eskimo’s aan de tand voelen over hun onroerende inkomsten. Vorig jaar stonden er nog zes iglo’s en die zijn nu verdwenen. Verkocht aan Era of Twins?

  2. Avatar

    Voor commentaar graag uw al uw persoonlijke gegevens, professie en inkomensstatus invullen.

    Zodat we beter weten hoe we u verder kunnen helpen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*