Bourgeois wil Dendermondse Grote Markt beschermen

Vlaams minister-president en minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA) wil de Dendermondse Grote Markt laten beschermen. Dat staat in zijn beleidsnota. Het stadsbestuur vindt dat een goede zaak, maar hoopt dat ook enkele panden als monument zullen worden beschermd.

In de beleidsnota van Bourgeois wordt de lof over de Dendermondse Grote Markt niet onder stoelen of banken gestoken. ‘De Dendermondse Grote Markt wordt in een straal van 10 km rond de Denderstad beschouwd als de schoonste Grote Markt van het westelijk halfrond. Bovendien verdient een plek waar elk jaar Unesco Werelderfgoed (Bourgeois doelt op de Gildereuzen Mars, Indiaan en Goliath) op danst, bescherming.’

‘Het beschermingsbesluit van Bourgeois heeft ook betrekking op alle gevels op en rond de Markt. Ook het interieur van de café’s is voortaan beschermd’ zegt Vlaams Parlementslid Marius Meremans (N-VA). ‘Tot vandaag waren maar een paar gevels als monument beschermd, al de rest was onbeschermd. ‘Ik mag er niet aan denken dat iemand het in zijn hoofd zou halen om bijvoorbeeld het interieur van de Barbuda te slopen,’ klinkt het bij Meremans.

Volgens schepen van erfgoed Lien Verwaeren (CD&V) worden in de toekomst mogelijk nog meer Dendermondse gebouwen beschermd. ‘Onze erfgoed-ambtenaar bereidt nu een lijst voor van dringend te beschermen stadsgezichten en monumenten,’ klinkt het bij Verwaeren. ‘Onder meer café ’t Peird, café Top Tien en de blokken van Amelinckx staan op de longlist.’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*