Blozen gediskwalificeerd na positieve dopingcontrole

Opschudding in Sint-Gillis-Dendermonde. Corsogroep Blozen is zijn eerste plaats in de jongste Bloemencorso kwijt nadat enkele leden betrapt werden op het gebruik van stimulerende middelen.

Begin september won Blozen overtuigend de jaarlijkse Bloemencorso met een indrukwekkend eerbetoon aan alle gesneuvelden van WOI onder de noemer ‘Het verlies van de overwinning’. Een prachtig uitgewerkte wagenwerd voorafgegaan door figuranten in wit, die fotokaders droegen van jonge soldaten. Niet minder dan 150.000 bloemen, 269 figuranten en achttien paarden werden daarvoor ingeschakeld.

Bij Blozen weten ze intussen zelf hoe het verlies van de overwinning voelt, want vorige week besliste de organisatie van het Bloemencorso om Blozen te diskwalificeren na klachten van de andere corsogroepen.

“We zijn tot de slotsom gekomen dat Blozen het huishoudelijk reglement van het bloemencorso niet nageleefd en omzeild heeft. Bovendien hield de groep belangrijke informatie achter in het kader van de regie, zodat het goede verloop van de omloop in het gedrang kon komen. Daarom hebben we beslist Blozen te diskwalificeren,” aldus voorzitter Guido Van der Jeught.

Een ietwat vage uitleg voor De Klaptand en dus gingen wij dieper graven. Off the record wil Van der Jeught wel meer info kwijt. ‘Alle deelnemers aan het Bloemencorso werden na afloop door de Vlaamse Gemeenschap aan een dopingtest onderworpen. De resultaten daarvan kwamen deze week binnen en voor Blozen waren de resultaten ronduit onthutsend,’ aldus Van der Jeught.

De meeste corsodeelnemers liepen weliswaar niet helemaal nuchter mee, maar het arsenaal aan verboden middelen dat in de urine van de Blozen-leden werd aangetroffen, overtreft ruimschoots de hoeveelheid illegale middelen die op een doordeweekse avond in de stationsbuurt verhandeld wordt: XTC, amfetamines, cocaïne, lsd en opium.

‘Omdat opium strikt genomen ook een bloemengerelateerd product is, wilden we daarvoor nog een oogje dichtknijpen. Maar de overige producten lieten ons geen andere keuze dan Blozen de overwinning af te pakken,’ aldus nog de Corso-voorzitter.

Bij Blozen wil men voorlopig niet reageren tot de beslissing van de jury officieel is overgemaakt aan de corsogroep. Maar volgens Dieter Mannaert betreft het hier een spijtige vergissing. ‘We zijn geflikt, zoveel is zeker. Iemand moet de urinestalen van Blozen verwisseld hebben met die van een recente drugscontrole in café Mighty Blue. Ofwel hebben een aantal van onze figuranten staan muilen met één van de klanten van die kroeg. We gaan zeker en vast een tegenexpertise aanvragen.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*