Asielzoekers weigeren naar Dendermonde te komen

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken ziet af van zijn plannen om 450 asielzoekers onder te brengen in Dendermonde. Dat vernam De Klaptand. Opmerkelijk: Francken doet dat op vraag van de asielzoekers zelf.

Ons land wordt de jongste weken overspoeld door asielzoekers. Maandag meldde zich opnieuw een recordaantal van driehonderd vluchtelingen bij de Dienst Vreemdelingenzaken. Het gaat vooral om mensen uit conflictgebieden zoals Syrië en Irak. Vorige week besliste de regering om extra opvangplaatsen vrij te maken in verschillende leegstaande kazernes.

Eén van de locaties die door Francken naar voor werd geschoven was de oude Hollandse Kazerne in het Dendermondse stadscentrum. ‘De locatie is ideaal: vlakbij het stadscentrum zodat deze mensen zich snel kunnen integreren’, klonk het in een voorbereidende nota van Fedasil.

De eerste asielzoekers kwamen vanmorgen per boot aan in Dendermonde. Ze waren in Brussel op de boot gezet aan het Klein Kasteeltje. Toen de asielzoekers hun toekomstig onderkomen onder ogen kregen, eisten ze echter onmiddellijk terug gebracht te worden naar Brussel. ‘Dit zijn mensonwaardige omstandigheden: het regent hier binnen langs alle kanten. In zulke krochten sliepen we zelfs in Syrië niet’, klonk het bij één van de asielzoekers. Iemand anders weigerde vertrouwde het zaakje bovendien niet helemaal. ‘Ik heb gelezen dat hier onlangs een paard werd vergast.’

Burgemeester Piet Buyse zat duidelijk met de hele affaire verveeld en probeerde de asielzoekers nog te paaien met een beurtenkaart voor het stedelijk zwembad Olympos en gratis tribunekaarten voor Katuit. Maar de asielzoekers waren onvermurmbaar en stapten prompt terug op de boot naar Brussel.

Buyse bevestigt aan De Klaptand dat er inderdaad een incident was en dat de Hollandse Kazerne niet helemaal aan de verwachtingen voldeed. ‘Dit is een heel vervelende affaire. Opnieuw maakt onze stad een slechte beurt. Na het aanslepende gevangenisdossier kunnen we nu ook niet voldoen aan de vraag om asielzoekers te huisvesten. Onze stad wordt zo stilaan het kneusje van ons land. ‘

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar
    Huck, Huck & Habacuck, de drie dartele doodgravers

    Weer liggen er op woensdagmorgen twee schepen met vluchtelingen aangemeerd aan de steigers van de Notendijk. Naar verluidt worden de 250 opvarenden ondergebracht in de gloednieuwe batimenten van Café Jardin omdat die er eigenlijk toch niet mogen staan want ex-schepen van openbare werken Buyse (onder De Baetselier) heeft ooit op schrift gezet dat deze ruimte diende om de bezoekers van het centrum vlot van de gratis parkeerplaatsen op de Noordlaan naar de Grote Markt te dirigeren. Quod NON! Integendeel, de stad organiseert zelf feestelijkheden tot 300 personen op een nabijgelegen site… waarschijnlijk om de druk op de stedelijke horeca wat te verlichten!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*