Alpacawandeling zorgt voor chaos in Dendermonde

Gisteren ontstond chaos in Dendermonde toen naar schatting 3000 alpaca liefhebbers kwamen opdagen voor een namiddagactiviteit die werd aangekondigd als “ontspannen wandeling met alpaca’s”.

Het evenement kende vooraf een enorme belangstelling via sociale media, maar de organisatoren van ‘Alpaca Spirit’ hadden een dergelijke toestroom duidelijk niet verwacht. “We hebben vroeger al voor bedrijven een teambuilding met de dieren georganiseerd en de reacties zijn altijd zeer positief, maar dit hebben we nooit eerder meegemaakt”, aldus initiatiefneemster Mia Kerremans. “We hadden nochtans voorzorgen genomen, door bijvoorbeeld de toegangspoort gesloten te houden en enkel open te doen voor wie ingeschreven was via het facebook evenement”.

Toen kort na de middag de eerste honderden geïnteresseerden begonnen toe te komen, bleken de maatregelen van de organisatie echter al snel onvoldoende. Als noodoplossing plaatste de politie nog dranghekken voor de alpaca-kooien, maar ook deze bleken de overenthousiaste fans niet in bedwang te kunnen houden. Uiteindelijk moest er zo versterking komen van nabijgelegen korpsen uit Hamme en Lebbeke/Buggenhout om de uitzinnige massa en het gestremde verkeer in goede banen te leiden.

“Tegen zondagmiddag stonden er naar schatting 3000 mensen aan te schuiven aan de Steenweg te Grembergen”, aldus de Dendermondse korpschef Patrick Feys. “Er waren eindeloze stromen van bestuurders die vast zaten op de invalswegen”. Op sommige plaatsen was er zelfs tot meer dan 5 kilometer file. Op een zondagnamiddag is dat toch vrij uitzonderlijk in het anders zo doodse Grembergen”. Tegen de avond waren de meeste wegen wel weer vrij en werd ook het verkeer op de brug naar grembergen genormaliseerd tot de normale filetijden.

De organisatie betreurt alvast dat ze het initiatief nam voor de wandeling. Mogelijks moeten ze opdraaien voor de interventiekosten van de politie. Het evenement blijkt namelijk geen twee maanden op voorhand te zijn aangegeven bij de diensten, zoals bepaald in het Dendermondse politiereglement. De stadsadministratie stelde in het verleden nochtans duidelijk dat het onmogelijk is om op een kortere termijn aanvragen voor evenementen te verwerken. Daarnaast kwam ook een medewerker van sabam opdagen om vast te stellen dat er achtergrondmuziek werd gespeeld, eveneens zonder voorafgaande aanvraag. De alpaca’s zelf moesten rond 16u met politiebegeleiding terug naar hun stallen worden begeleid. De dieren vertoonden duidelijke tekenen van stress en een PV werd overgemaakt aan GAIA.

De massale opkomst in de deelgemeente Grembergen deed zo bij tijden denken aan de Project X party in 2012 te Groningen. Ook daar liep een facebook evenement uit de hand. Het uiteindelijke kostenplaatje oversteeg een bedrag van meer dan 40.000 euro. Mia Kerremans kondigde reeds aan dat de wol en het vlees van de alpaca’s zal worden geveild om de schade te vergoeden. “Wie denkt nu ook ook dat er duizenden mensen komen opdagen voor een wandeling met die beesten”, sakkert ze.

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

One comment

  1. De wol en het vlees van de alpaca’s??
    Hoe staat het hier eigenlijk met de Partij voor de Dieren!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*