AlgemeenNieuws

‘Schilder Peird van den Halt opnieuw wit’

Amper enkele dagen na de internationale rel rond de zwartgeschilderde Didier Reynders bevindt nu de Orde der Stalhouders uit Sint-Gillis-Dendermonde zich in het oog van het storm. De vereniging wordt in de internationale pers bestempeld als racistisch en kolonialistisch.

De Franse televisiezender France 2 zond vorige week woensdag een reportage uit over de optocht van de ‘Zwarten’ of ‘Noirauds’ in de Brusselse straten. Journalist François Beaudonnet stelde zich heel wat vragen bij de traditie en trof tot zijn verbazing minister van Buitenlandse Zaken Reynders in het gezelschap aan. ‘Kan de Belgische minister van Buitenlandse Zaken zich in het zwart schminken zonder Afrika te choqueren’, vroeg de journalist zich af. De beelden van Reynders gingen de wereld rond en werden her en der op ongeloof onthaald. Zelfs de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch bemoeide zich met de zaak.

Nu het relletje rond Reynders eindelijk gekoeld lijkt, is het de beurt aan de Orde der Stalhouders om de wind van voren te krijgen. Verschillende politiek correcte organisaties nemen immers aanstoot aan het feit dat het Peird van den halt voor de Tweede Wereldoorlog wit was, maar nadien bruin werd geschilderd.

‘Dit is ongepast en wijst op een totaal gebrek aan empathie voor de gekleurde medemens. Zeker voor zo’n paard, toch een uithangbord van Sint-Gillis-Dendermonde in het buitenland, kan dit niet’, aldus Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum.

Van Bellingen zegt begrip te hebben voor de mooie traditie die nu opnieuw in ere wordt hersteld, maar vraagt de Orde der Stalhouders met aandrang om het paard opnieuw zijn oorspronkelijke kleur te geven. ‘Het Peird van den halt was aanvankelijk een schimmel. Wel, ik ken geen enkele schimmel die bruin blijft. ‘

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button