Ros Beiaardommegang afgelast wegens lockdown!

Wat iedereen al langer vreesde, wordt bittere werkelijkheid: Dendermonde gaat in lockdown door het coronavirus. Dat heeft verstrekkende consequenties. Het meest ernstige gevolg is dat de nakende Ros Beiaardommegang wordt geschrapt. Voor het eerst in zes eeuwen doet het Ros Beiaard niet zijn ronde in de stad van Dendermonde. De burgemeester is formeel: “Dit doet pijn. Véél pijn. Maar we moeten allemaal opofferingen leveren voor het welzijn van onze stad en haar burgers. Zelfs ik met al mijn mandaten heb te weinig invloed om deze beslissing tegen te houden.”

Dendermonde is de eerste Belgische stad die zo drastisch ingrijpt. De vrijheid van de Dendermondenaren wordt aanzienlijk ingeperkt met ingrijpende maatregelen. De onderliggende basis is steeds: ‘Blijf in uw kot’. “We volgen het heldere gebod van onze Minsister van Volksgezondheid Maggie De Block dus letterlijk op”, zegt Buyse. “Gelukkig zit thuisblijven en amper naar sociale evenementen gaan verankerd in ons stads-DNA.”

Er zijn geen uitzonderingen. De hele stad gaat potdicht. Meer of minder dan 1000 aanwezigen, binnen of in open lucht, alles gaat op de schop. Optredens worden afgelast, sporthallen en zwembaden (of stations, maar dat komt vaak op hetzelfde neer, red.) sluiten, scholen schorten hun lessen op, cafés blijven niet meer open tot een kot in de nacht, de wekelijkse markt wordt geschrapt, begrafenissen en huwelijken worden uitgesteld, enzovoort. “Enkel in medische of familiale noodgevallen mogen mensen nog buiten”, verordent de burgervader streng. “Wie dat overtreedt, riskeert een GAS-boete van € 350. Een zware boete voor een zware overtreding, want dat past in dezelfde categorie als ‘zonder noodzaak op een venster kloppen’. Een klassieker in ons stedelijk reglement.”

“Als je dit rigoureuze beleid doortrekt, dan moét je een massa-event als de Ommegang gewoon van de kalender halen. Dat beseft zelfs het kleinste kind. In deze virale tijden tussen ander volk naar een folkloristische optocht gaan kijken, is even onverstandig als tijdens Denderpop alle DIXI-wc-brillen grondig schoonlikken. Het schaadt de gezondheid, het is wansmakelijk en het zijn maar enkelingen die dat werkelijk in hun kop halen.”

“Niet alleen in de menigte gaan staan, is niet zo wijs. Tijdens de Ommegang worden ook pamfletten, gedroogde sprot en kop met mosterd uitgedeeld. Geen idee waar die bedelers nog allemaal met hun vingers aan zitten, maar als je een pandemie wil rondzaaien dan is dat wel de manier. Dan kan je de mensen langs het parcours beter intraveneus met covid-19 injecteren.”

Opvallend is dat Baasrode gespaard blijft van de lockdown, en dat vooral onder druk van schepen Dieter Mannaert. “Dat de rest van Dendermonde in lockdown gaat, akkoord. Maar ik ben in de eerste plaats zaakvoerder en moet mijn rekeningen betalen.” wist hij via Facebook mee te delen. Hij bood de stad wel aan om de Ros Beiaardommegang in Hangar 51 te laten plaatsvinden met toegangstickets en consumpties aan democratische marktconforme prijzen.

“Er liggen ook nog een paar andere oplossingen op tafel”, geeft Buyse toe. “Ofwel verplaatsen we de Ros Beiaardommegang wegens heirkracht naar Aalst. Onder zeer strikte voorwaarden, natuurlijk. Als je ziet wat ze daar kunnen en durven te organiseren tegen werkelijk alle internationale moralistische adviezen in, dan is dat een vaardigheid waar we maar beter gebruik van maken. Een tweede denkpiste is dat we de Ommegang van 1990 gewoon integraal heruitzenden via livestream. Het ‘Ons Peirt, ons peirt’ van wijlen Louis De Lentdecker, zal ongetwijfeld een nieuwe generatie kijkertjes kunnen ontroeren.”

“Wat niet wordt afgelast,” voegt Buyse er tot slot nog aan toe, “ zijn alle opheffingen, annuleringen, afschaffingen en afzeggingen. Die gaan gewoon door.”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Jadran Ninkovic

    Tomas Roggeman begrijpt heel de corona-heisa niet “iedereen houdt altijd minstens 2 meter afstand van mij”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*