Pegida wil nu vergaderen in Appels

Nu de aangekondigde volksvergadering van Pegida België in café Den Hert in de Kerkstraat niet mag doorgaan, zoekt de organisatie naarstig naar alternatieven. Eén mogelijke nieuwe locatie voor de vergadering bevindt zich in de Dendermondse deelgemeente Appels. Dat vernam De Klaptand. Burgemeester Buyse zou intussen plannen smeden om een muur te bouwen dwars door de stad.

Pegida België, de Vlaamse poot van de van oorsprong Duitse Pegida protestbeweging ‘Patriottische Europeanen tegen de islamisering van het Avondland’, riep de voorbije dagen op tot een heuse ‘volksvergadering’ over de opvang van minderjarige vluchtelingen in de Abdijschool. Die vergadering zou vrijdagavond plaatsvinden in café Den Hert in Dendermonde.

Woensdag liet de uitbater van het café, volgens Pegida onder druk van burgemeester Piet Buyse, echter weten dat de vergadering niet in zijn zaak kon doorgaan. De man besefte plots dat de aanwezigheid van Pegida in zijn café niet te verenigen viel met de functie van lokaal van de Gilde der Vrije Pijnders.

Café Tripoli

Meteen een forse streep door de rekening van de organisatie, die door de beslissing van de cafébaas op zoek moet naar een nieuwe locatie. Die zoektocht belooft in elk geval niet van een leien dakje te verlopen. Even werd overwogen om te verhuizen naar café Tripoli op de Mechelsesteenweg, maar omdat Tripoli ook de hoofdstad is van Libië, het land van waaruit de meeste vluchtelingen de oversteeek naar Europa wagen, werd om evidente redenen van dat voornemen afgezien.

Ook een manifestatie op de Grote Markt is geen optie voor de organisatie. Volgens Pegida wordt Dendermonde immers als een DDR-zone bestuurd en heeft burgemeester Piet Buyse dictatoriale trekjes. De organisatie vreest dat Buyse bij een eventuele manifestatie de politie opdracht zal geven om de Pegida-sympathisanten GAS-boetes te geven.

Volgens informatie die vanuit Pegida aan De Klaptand werd gelekt, zou Pegida nu plannen smeden om te vergaderen in Appels. De organisatie zou zich vrijdag willen vermommen als wielertoeristen en tijdens het rondjes rijden op de Scheldedijken in Appels de burgers willen informeren. Pegida zou er wel over waken dat er in kleine groepjes wordt gefietst. Anders riskeert de organisatie immers ook GAS-boetes. ‘Max. 9 renners per groepje’, klinkt het in een vertrouwelijke mail.

Dendermondse Democratische Republiek

De nieuwe vlag van Dendermonde

De nieuwe vlag van Dendermonde

Burgemeester Piet Buyse wil intussen niet officieel reageren op de beschuldigingen van Pegida, maar off the record erkent Buyse dat hij aan het hoofd staat van de Dendermondse Democratische Republiek. ‘Het heeft bijzonder lang geduurd voor iemand me kon ontmaskeren’, aldus Buyse, die nooit gedacht had dat de rechterzijde van het politieke landschap over de nodige intellectuele capaciteiten zou beschikken. ‘Het doet me pijn dat uiteindelijk niet-Dendermondenaren de waarheid aan het licht hebben gebracht.’

Volgens Buyse weerspiegelt het DDR-voorbeeld zich op heel wat plaatsen in Dendermonde. ‘De blokken van Amelinckx is een mooi voorbeeld van Plattenbau. En zelfs de nieuwe bibliotheek weerspiegelt de DDR-bouwstijl’, vertelt Buyse.

De burgemeester zou zelfs plannen hebben om een muur te bouwen die de stad in twee verdeelt. Het traject van de muur is voorlopig nog niet helemaal bekend, maar de muur zou zeker door de Brusselsestraat lopen. ‘Dat is in feite toch al een niemandsland’, aldus Buyse.

Nu de ware aard van de burgemeester is onthuld, wil Buyse een versnelling hoger schakelen in het ver-DDR-en van de stad. Zo krijgt de stad een vlag op Oost-Duitse leest en krijgt het stadspersoneel aangepaste dienstvoertuigen.

dienstvoertuigen

Het prototype van de nieuwe dienstvoertuigen van de stad Dendermonde.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

3 comments

 1. Avatar

  Er was in de DDR natuurlijk niet veel immigratie. Maar de bouwstijl had toch een zekere charme voordat als contrast de mensen in glazen torens werden gestopt om de openheid van onze nieuwe samenleving aan te tonen, dat werd vooral actueel na de oorlog in Irak toen de resten van de Koude Oorlog werden opgeruimd. Vooral het verouderde wapentuig, het gewapend beton was buitengewoon impopulair geworden na 9/11. Het stond haaks op de filosofie van de Europese Unie. Transparantie werd een zaak die op organisch niveau voorbehouden is aan de burger.

  • Avatar

   Als een van de laatste voorbeelden van de DDR-bouwstijl is te noemen het oude hoofdpostkantoor van Nederland in Amsterdam, dat aan de spoorlijn stond en werd gesloopt (dat begon met de eerste aanval op Irak) ten bate van de grootste bibliotheek van Europa, qua vloeroppervlak, waarvoor de post in heel Nederland werd geprivatiseerd en gescheiden van de giro die weer overgenomen werd door ING Bank. Wellicht een van de laatste projecten door de EU gesubsidieerd voor de crisis toesloeg.

 2. Avatar
  Zuster Grimbarda

  Giod zij dank, de Stazi hebben we hier al lank!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*