Oude Dender gedeeltelijk heropend

Met een korte plechtigheid heeft het stadsbestuur vanmorgen de heropening van de Oude Dender in de Dendermondse binnenstad gevierd.

Na jaren gepalaver was het vanmorgen eindelijk zover: de Oude Dender loopt opnieuw door Dendermonde. De heropening kadert in het project ‘De Dender loopt’ van Waterwegen en Zeekanaal om de Oude Dender in Dendermonde, die in de jaren ’80 werd gedempt, opnieuw zichtbaar te maken.

Voorlopig gaat het echter om een beperkte heropening. ‘Er is de voorbije jaren een verschuiving geweest in het beleid van Waterwegen en Zeekanaal, waardoor de heropening van de Oude Dender geen prioriteit meer was. Om het project niet helemaal op de lange baan te schuiven, hebben we binnen het stadsbestuur daarom beslist om in afwachting van de grote heropening nu alvast voor een Oude Dender Light te gaan’, vertelt burgemeester Piet Buyse aan De Klaptand.

Schepen van Openbare Werken Leen Dierick benadrukt dat er voorlopig niet wordt geraakt aan het talud en het wandelpad dat vorig jaar werd aangelegd. ‘Ook het terras van café ’t Peird kan blijven. Het Denderzicht van de klanten wordt zelfs uitgebreid. Als we nu ook nog enkele jaren de tijd krijgen om ervoor te zorgen dat de Oude en de Nieuwe Dender opnieuw verbonden worden, varen klanten van ’t Peird binnenkort met hun plezierjacht tot aan hun stamcafé’, aldus Dierick.

Oppositiepartij Open VLD reageert alvast enthousiast. ‘Deze gedeeltelijke heropening van de Oude Dender maakt de parking Gedempte Dender in elk geval een stuk aantrekkelijker. Een pluim voor het stadsbestuur dat het dit dossier dat tenslotte al aansleept sinds 2001 zo snel tot een goed einde heeft kunnen brengen’, klinkt het bij gemeenteraadslid Stijn Pluym.

Ook de buurtbewoners reageren positief. ‘Er wordt vaak geklaagd en gezaagd over het stadsbestuur, maar ik vind deze heropening bijzonder geslaagd. Dit geeft echt een goede indruk voor iedereen die in Dendermonde komt. De aanwezig van water op deze parking is een meerwaarde voor het stadscentrum én een verademing voor de buren’, klinkt het bij Gustaaf Mannaert. ‘We kijken er al naar uit om in de winter opnieuw te kunnen schaatsen op de Oude Dender.’

Denderkajak, het bedrijfje dat boottochtjes per kajak en waterfiets aanbiedt op de Dendermondse binnenwateren, heeft intussen al een aanvraag ingediend om ook op het nieuwe stukje Dender te mogen commercialiseren. ‘We zijn daar niet bij voorbaat tegen’, klinkt het bij burgemeester Piet Buyse, ‘maar gezien de geringe diepte van het opengelegde stukje Dender zijn enkel bij vloed kajaks en andere vaartuigen toegestaan.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Zo ook heeft Verco een bijhuis aan de stationsingang snuifmolenstraat geopend.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*