Ook minder culturele buurten nemen deel aan ‘Bespeel Me’

Sinds gisteren staan op 6 plaatsen in Dendermonde piano’s. De instrumenten kaderen in de tweede editie van het project ‘Bespeel me!’ van Cultuurcentrum Belgica. Dit jaar wil het kunstencentrum ook een aantal minder kunstzinnige buurten warm maken voor cultuur.

Vorig jaar werden voor het eerst piano’s op openbare plekken in de stad geplaatst. Iedereen die dat wilde, mocht daarop spelen. Het initiatief kende veel succes en dus kwam er een vervolg. Het aantal plaatsen werd zelfs uitgebreid: op maar liefst zes locaties staat dit jaar een piano: perron 1 van het station, de bibliotheek, sociaal restaurant ’t Vork, lokaal dienstencentrum ’t Plein, de cafetaria van de sporthal in Sint-gillis en woonzorgcentrum Ter Boonwijk.

CC Belgica haalde de inspiratie voor het project in Gent. Daar loopt al drie jaar het project ‘1,2,3 piano’. ‘Het is verrassend hoeveel mensen piano kunnen spelen’, zegt Veerle De Geest van Cultuurcentrum Belgica. ‘Piano is een heel toegankelijk instrument en het klinkt haast nooit vals. Dat is mooi meegenomen want er zijn jammer genoeg ook heel wat mensen die ten onrechte denken dat ze piano kunnen spelen.’

Nieuw dit jaar is dat Belgica ook op een aantal andere locaties de visie achter ‘Bespeel me!’ doortrekt. ‘In onze vernieuwde beheersovereenkomst staat expliciet dat we ook de achtergestelde buurten moeten mobiliseren en warm moeten waken voor het culturele aanbod in onze stad. Het project ‘Bespeel me!’ leek ons de ideale testcase. De voorbije weken hebben we ons suf gepiekerd om een instrument te vinden dat ook in wijken als ’t Keur, het Hof ten Rode, Broekkant en het Pater Ruttenplein gretig aftrek zou vinden’, aldus De Geest.

media_xl_593898‘Uiteindelijk kwamen we terecht bij de meisjes van de Poepemies. Ook vrouwen zijn immers fijnbesnaarde instrumenten. Jammer genoeg wilde de eigenaar van de zaak niet meewerken aan ons project omdat de stad nog enkele openstaande facturen had staan in zijn zaak’, aldus De Geest. Daarom opteerde CC Belgica ervoor om in de eerder vernoemde wijken opblaaspoppen op te stellen.

‘Iedereen die dat wil kan er zijn duit in het zakje komen doen. Om hygiënische redenen zullen medewerkers van Belgica verschillende keren per dag langs gaan om de poppen schoon te maken en opnieuw van voldoende lucht te voorzien’, aldus nog De Geest. ‘We vragen wel dat iedereen de pop ter plaatse laat staan en dus niet meeneemt naar huis. Hoe groot de verleiding ook mag zijn.’

In de betrokken wijken wordt alvast enthousiast gereageerd. ‘Zalig. Ik vertrek nu speciaal een kwartiertje vroeger naar het werk’, klinkt het bij een bewoner van het Hof Ten Rode. ‘Ik maak eerst een tussenstopje aan de opblaaspop. Sinds de pop er staat, heb ik na het ontbijt niet langer nood aan een sigaretje. Even spelen met de pop, bezorgt me immers datzelfde gelukzalige gevoel. En het is nog goed voor de gezondheid ook. Een topinitiatief!’

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*