Ook Dendermonde gaat goed gedrag belonen

De stad Dendermonde gaat in navolging van Hemiksem in de provincie Antwerpen ook werk maken van een positieve variant op de GAS-boete.

Deze week raakte bekend dat de gemeente Hemiksem voortaan elke maand een gemeentelijke administratieve beloning gaat uitreiken. Zo’n GABY kunnen mensen krijgen wanneer ze zich op een positieve manier inzetten voor het milieu. Elke maand krijgt één winnaar een waardebon van 25 euro die bij lokale handelaars gebruikt kan worden.

Gemeenteraadslid Stijn Pluym deed tijdens de jongste gemeenteraad namens Open VLD een gelijkaardig voorstel. ‘Het beleid in Dendermonde is nog teveel gefocust op repressie met het uitdelen van GAS-boetes’, aldus Pluym. ‘Maar we merken dat al die boetes niet echt een mentaliteitswijziging teweeg brengen. Waarom proberen we mensen niet een keer aan te moedigen om positief gedrag te tonen.’

Pluym werd in zijn betoog bijgetreden door preventie-ambtenaar Connie Beelaert. ‘Optreden tegen overlast moet namelijk niet altijd op een negatieve manier te gebeuren,’ aldus Beelaert. ‘We hebben al gemerkt dat mensen het beu zijn dat we als stadsbestuur altijd het negatieve bestraffen. Ik ben daarom al langer vragende partij om het positieve ook een keer te belonen.’

Het voorstel van Open VLD is tot in de puntjes uitgewerkt. Naast een opsomming van mogelijk positief gedrag (een papiertje in de vuilbak gooien, een bejaarde helpen oversteken, een fiets correct stallen, hondepoep opruimen, …) heeft de partij ook al een naam voor de beloning: Piet’s Pluym. ‘Pluym is een knipoog naar de initiatiefnemer van het voorstel, maar we wilden ook graag een verwijzing naar onze burgemeester,’ klinkt het bij Open VLD. ‘Piet is een ijdele mens en door zijn naam te gebruiken in ons voorstel verhogen we de kans dat de CD&V-fractie in de gemeenteraad ons voorstel zal steunen.’

Volgens Pluym werd even overwegen om de beloning ook in Dendermonde GABY te noemen, maar dat zou volgens de politicus wellicht in Dendermonde al snel geassocieerd worden met de verdwenen zuster Gabrielle.

De lokale politie en de stadswachters zullen dus voortaan niet alleen meer uitkijken naar asociaal gedrag, maar ook naar positief gedrag. Ook gewone mensen zouden positieve acties op verschillende manieren kunnen signaleren aan de stad. Mensen kunnen eventueel een selfie maken en die mailen naar de preventiedienst van de stad of ze kunnen zich uiteraard ook door iemand anders laten fotograferen.

Stuur uw inzendingen naar pietspluym@dendermonde.be

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*