Olympos wordt Katuitland

Amper enkele dagen nadat nadat Lebbeeks volksvertegenwoordiger Freya Saeys in het parlement de penibele financiële situatie van zwembaden in Vlaanderen aankaartte, zit er al beweging in het dossier.

Vorige week trok Lebbeeks volksvertegenwoordiger Freya Saeys in het Vlaams Parlement aan de alarmbel. ‘Een gemeentelijk zwembad draaiende houden kost de gemeenten echt handenvol geld’, aldus Saeys toen. Zo kost het zwembad de gemeente Lebbeke zowat 500.000 euro op een totaal gemeentebudget van 20 miljoen. Een situatie die in tijden van crisis niet lang vol te houden is.

Vlaams minister van Sport Philippe Muyters had gehoord voor de verzuchtingen van Saeys en liet het voorbije weekend weten dat de Vlaamse regering zowat 10 miljoen vrijmaakt voor gemeenten met een zwembad. Hij roept gemeenten op om bestaande zwembaden te renoveren of nieuwe zwembaden te bouwen. Vast staat nu al dat de stad Dendermonde een dossier zal indienen. Los daarvan staat het echter nu al vast dat het huidige zwembad Olympos er binnen enkele jaren compleet anders zal uitzien.

Nadat eerder al bekend raakte dat Center Parcs interesse had in het Dendermondse zwembad, lijkt nu ook Studio 100 in de paringsdans rond het Dendermondse zwembad gesprongen.

Een bron binnen het stadsbestuur lekte vandaag  aan De Klaptand documenten waaruit blijkt dat het schepencollege de voorbije weken niet alleen in het grootste geheim samen heeft gezeten met Center Parcs met het oog op de opening van een bungalowpark in Dendermonde. Het stadsbestuur had ook een gesprek met Steven Van den Kerkhof, CEO van de Plopsagroep, over de mogelijkheid om ook in Dendermonde een Studi0 100-waterpark te openen. Burgemeester Piet Buyse was zondag zelfs aanwezig op het openingsweekend van Plopsaqua, het zwemparadijs van Plopsa in De Panne, meteen ook de reden waarom de burgemeester al voor de zesde keer niet meeliep in Dwars door Dendermonde.

Katuitland

Uit de documenten blijkt dat het stadsbestuur samen met Center Parcs en Plopsa een flink bedrag wil investeren in het huidige zwembad Olympos. Terwijl de stad vooral een aantal infrastructuurwerken zou bekostigen, zouden Center Parcs en Plopsa alle kosten voor de bouw en inrichting van het subtropisch zwemparadijs dragen. Inwoners van Dendermonde zouden aan een gunstprijs kunnen zwemmen.

Opvallend is wel dat het zwemparadijs niet zal opgebouwd worden rond de bekende Studio 100-figuurtjes, maar wel rond het Dendermondse erfgoed. In Katuitland zullen de Dendermondenaren hun hartje kunnen ophalen in drie reuzeglijbanen, elk genoemd naar één van de gildereuzen. Verder is er ook de wildwaterbaan ‘Ons wildwaterbanier’ en het Beiaardenbad, een bad waar enkel 65-plussers in terecht kunnen.

Het paradepaardje van Katuitland wordt de Ros Glijbaan, een glijbaan die vertrekt vanop een 20 meter hoge toren in de vorm van het hoofd van het Ros Beiaard. Waaghalzen kunnen zich vanop die glijbaan naar beneden storten in opblaasbanden in de vorm van een molensteen.

Andere verwijzingen naar Dendermonde vinden we in de wellnesszone met onder meer het Piet Bruysbad en de knuffelgrot, een replica van één van de tubes van de Hollandse Kazerne, compleet met insijpelend water. In het peuterbad vinden we verwijzingen naar enkele taferelen uit Katuit zoals de Walvis en ’t Schipken. De cafetaria krijgt de naam ‘In de poepekas’, naar de prachtige praalwagen over het volksleven op de Oude Vest.

 

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*