KAVD overweegt beursgang: ‘Wij zijn uniek in het wereldvoetbal’

Het bestuur van voetbalclub KAV Dendermonde blijft niet bij de pakken zitten na de beslissing van het Dendermondse stadsbestuur om het Ros Beiaardstadion en het trainingscomplex niet langer ter beschikking te stellen van de club. De club overweegt een beursgang om de financiële putten uit het verleden te delven en het stadion zelf aan te kopen. ‘Wij zijn een unicum in het Belgische voetbal’, klinkt het bij de club.

Het voorbije weekend besliste het Dendermondse stadsbestuur om het Ros Beiaardstadion en het trainingscomplex niet langer ter beschikking te stellen van KAV Dendermonde, de oudste voetbalclub op Dendermondse bodem. Op de site van het Ros Beiaardstadion wordt een nieuwe sporthal ingeplant, terwijl het trainingscomplex de nieuwe thuishaven wordt van de Dendermondse Hockeyclub.

KAV Dendermonde is één van de oudste voetbalclubs van ons land. Ze bestaat meer dan honderd jaar en draagt het stamnummer 57. De hoogdagen van de club liggen echter al ver in het verleden. De club kampt al jaren met terugkerende financiële problemen en telt al enkele seizoenen geen jeugdploegen meer. De belangstelling voor de matchen van den AVD nam de voorbije jaren ook steeds verder af.

Fusie met KV Sint-Gillis

De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een fusie met de buren van KV Sint-Gillis. Het plan was om met de fusieclub nog minstens 5 seizoenen in het Ros Beiaardstadion te spelen. Die plannen worden nu gedwarsboomd door de beslissing van het stadsbestuur.

Het stadsbestuur stelde vast dat de nieuwe fusieclub over niet minder dan 6 terreinen beschikt voor een vijftal seniorenteams en een vijftal jeugdploegen. ‘De open ruimte voor recreatie is beperkt en die willen we zo efficiënt mogelijk invullen. Een efficiënter gebruik van de bestaande terreinen is daar een deel van’, klinkt het bij schepen van sport Lien Verwaeren. ‘Dat moet zorgen voor minder of geen ledenstops bij de Dendermondse sportclubs. Onder meer de hockeyclub en de Dendermondse Rugbyclub moesten de voorbije jaren spelers weigeren wegens een tekort aan ruimte.

‘We zijn opnieuw de risee’

‘Deze beslissing gaat recht naar het hart van onze club’, klinkt het in een persbericht. ‘Het voelt alsof de oudste sportvereniging en vlaggendrager van het sportief erfgoed van de stad wordt geslachtofferd om de huisvestingsproblemen van andere clubs op te lossen. Opnieuw is onze club de risee van de stad.’

‘Stamnummer 57 dwingt nog altijd respect af in het Belgische voetbal. Bovendien zijn er weinig andere clubs in ons land waar zoveel keer geprobeerd is om een nieuwe start te nemen. De meest bonte verzameling van bestuurders die met hun hoofd tegen de muur liepen, is te vinden bij onze club’, klinkt het verder. ‘Wij begrijpen niet waarom dat zou moeten verdwijnen’.

‘Lijken uit de kast’

Toch blijft de club strijdvaardig. ‘Wij lezen her en der dat de sporthal er tegen 2022 zou moeten staan. Dat lijkt ons bijzonder ambitieus. Men gaat immers voorbij aan het feit dat er bij onze club voortdurend lijken uit de kast vallen. Dat zal bij de afbraak van het Ros Beiaardstadion niet anders zijn’, aldus de woordvoerder van de club.

‘Er zal dus behoorlijk wat archeologisch onderzoek nodig zijn aan het Grootzand. Ik kan het stadsbestuur verzekeren dat er hier aardig wat fossielen uit de grond zullen gehaald worden. Hier lopen zelfs nog een aantal levende fossielen rond.’

Anderlecht

De club voelt zich gesteund door een tiental reacties op Facebook. ‘Akkoord, als die tien mensen de voorbije jaren tweewekelijks voor paars-blauw waren komen supporteren, hadden we wellicht niet in deze situatie gezeten, maar onze club is dan ook een slapende reus,’ gaat het verder. ‘Onze oud-speler Herman Van Holsbeeck schopte het zelfs tot manager bij Anderlecht en drukte daar ook zijn paarsblauwe stempel. Ook onze buren uit Brussel kampen immers met een gigantische schuldenput.’

‘Om ons stadion te redden gaan we echt alle middelen uitputten. Ons bestuur overweegt zelfs een beursgang om een kapitaalsverhoging door te voeren. Ambitieus als we zijn, spiegelen we ons graag aan het project van Bart Verhaeghe bij Club Brugge. Niet dat we meteen de Champions League willen winnen, maar als het plan slaagt, willen we binnen 10 jaar met de nieuwe fusieclub het Dendermondse voetbal wel opnieuw op de kaart gezet hebben. Stamnummer 57 hoort thuis in de hoogste amateurreeks en daar gaan we volop voor.’

Tenslotte wijst het bestuur er op dat KAVD een unieke club in het wereldwijde voetbal is. ‘De gemiddelde leeftijd van onze supporters is 85 jaar. Wij zijn op dit moment de enige club ter wereld waar ALLE supporters gevaccineerd zijn’.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*