Freya Saeys: ‘Er is meer dan alleen mijn uiterlijk’

De Lebbeekse huisarts en politica Freya Saeys heeft een heel zwaar leven. De reden? Ze is naar eigen zeggen veel te mooi om normaal te kunnen functioneren en geapprecieerd te worden. Dat zegt Saeys in een interview met De Klaptand.

Ter voorbereiding van een reeks over de fusie van Dendermonde en Lebbeke sprak De Klaptand de voorbije weekend met verschillende actoren uit de Dendermondse en Lebbeekse politiek. Het gesprek met Freya Saeys, Vlaams Parlementslid en dochter van Lebbeeks burgemeester François Saeys, waaierde ook uit naar de perceptie waarmee Saeys af te rekenen krijgt. ‘Ze noemen mij wel eens de Lebbeekse Freya Van den Bossche, niet alleen omdat ik net als de Gentse socialiste door mijn papa in de politiek ben gekatapulteerd, maar ook omdat ik het hoofd van heel wat mannen op hol breng’, steekt Saeys van wal.

‘Ik heb blonde haren, grote hazelnootbruine ogen, cup 75E en mooie benen. Ik draag meestal een jurk of rok in combinatie met hoge hakken’, gaat Saeys verder. Ze voegt eraan toe dat ze het ondanks haar looks en kledingstijl niet leuk vindt wanneer mensen naar haar fluiten op straat. ‘Ik vind niet dat mijn aantrekkelijkheid veroorzaakt dat mannen stoppen met alles wat ze bezig zijn om naar me te roepen of fluiten. Ik haat iedereen die denkt dat zo’n gedrag acceptabel is. Ik ben gewoon een jonge vrouw die wil geraken waar ze moet zijn’, schrijft ze. Stel je voor hoe het voelt om alle ogen op je gericht te hebben als je gewoon onderweg bent. Het zorgt er niet voor dat ik me mooi of sexy voel. Integendeel: ik denk dan dat er iets mis is met mij.’

6642838Inmiddels heeft Freya het kunnen aanvaarden dat ‘ze zo mooi is’, maar volgens haar was het niet makkelijk. ‘Mensen leken mijn prestaties te negeren. Ze leken niet te onthouden dat ik intelligent en ongelooflijk ambitieus ben. Ze doen precies niet de moeite om meer te ontdekken dan mijn uiterlijk. Als tiener vond ik dit frustrerend. Ik was mezelf nog aan het ontdekken toen de rest van de wereld al had besloten wie ik op basis van mijn voorkomen. Ik heb geprobeerd om minder aantrekkelijk te zijn en mijn karakter in de kijker te plaatsen. Ik droeg een tijd alleen maar oversized T – shirts en sporttruien en probeerde me te mengen in verschillende gesprekken.’

‘Geloof het of niet: er is meer dan alleen maar mijn uiterlijk’, besluit ‘Blauwe Freya’. ‘Mensen vergeten wel een keer dat ik een jonge, ambitieuze arts ben en dat ik ook op politiek vlak mijn steentje probeer bij te dragen met bijvoorbeeld een conceptnota over nudging. Daarbovenop ben ik ook ontzettend creatief. De slogan ‘Vol verwachting’ voor de jongste verkiezingscampagne bedacht ik bijvoorbeeld helemaal zelf. Het moest iets kort en krachtig zijn en omdat ik toen zwanger was, kreeg de slogan ook meteen een dubbele betekenis’.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. Ik snap wat je bedoelt, ik heb hetzelfde met Jezus waar ik op lijk, waardoor niemand me meer vertrouwt voor wie ik ben. Ik moet iedere keer bewijzen dat ik niet in God geloof etc. voordat ze me serieus nemen.

  2. Vergeet rivale Marieke Van Keer niet. Zij heeft meer (psychiatrische) patiënten aan de toog dan Freya in haar wachtzaal. Godbeterhet!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*