Editie pakt uit met spraakmakende cover

Het volgende nummer van het huis-aan-huis-blad Editie pakt, enkele dagen na het Amerikaanse glossy tijdschrift Vanity Fair, uit met een even spraakmakende cover met Dieter/Dina Mannaert.

Op de cover toont CD&V-gemeenteraadslid Dieter Mannaert voor het eerst zijn nieuwe lichaam. Mannaert liet zich recent immers ombouwen tot vrouw en gaat voortaan door het leven als Dina Mannaert. ‘Ik ben in elk opzicht een vrouw. Ik wil niet meer in een leugen leven’, aldus Mannaert in het bijhorende interview.

‘Dieter moest altijd een leugen vertellen. Dina heeft geen geheimen. Zodra de nieuwe Editie bij iedereen in de bus ligt, ben ik vrij. Ik ben zo blij dat ik eindelijk mijn ware ik kan tonen aan de buitenwereld.’

Volgens Mannaert was het een bewuste keuze om op de cover van Editie te gaan staan. ‘Omdat ik Editie ooit lanceerde, leek het me evident dat ik het blad de primeur gunde. Bovendien is het een van de weinige huis-aan-huis-bladen die niet meteen in het oud papier belandt. Zo’n vod als Rondom wordt alleen maar gebruikt om de patatten op te schillen.’

1433177777_caitlyn-jenner-zoomMannaert werd naar eigen zeggen geïnspireerd door het voorbeeld van de Amerikaanse ex-tienkamper Bruce Jenner. Die outte zich enkele maanden geleden ook als transgender en staat als Caitlyn Jenner op de cover van het juli-nummer van Vanity Fair. De uitbater van Het Fabriek en Hangar 43 hoopt dat hij op zijn beurt transgenders kan inspireren om uit de kast te komen.

Bij de transitie van Dieter naar Dina hoort ook heel wat administratie. ‘Ik heb zelfs even overwegen om Het Fabriek om te dopen in het chiquer klinkende La Fabrique, maar die plannen heb ik voorlopig even opgeborgen. Dit weekend zal ik tijdens Fabriek at the beach wel mijn debuut maken in bikini.’

Mannaert wil nu ook zo snel mogelijk officieel erkend worden als vrouw. ‘Zodra er een v-tje staat op mijn identiteitskaart, wil ik me ook kandidaat stellen voor de verkiezing van de Bloemenprinses in Sint-Gillis. Wellicht is het te laat om dit jaar nog deel te nemen, maar volgend jaar waag ik zeker mijn kans’, aldus nog het gemeenteraadslid.

De organisatie van het Bloemencorso staat principieel niet weigerachtig tegenover de deelname van Mannaert. ‘Een vrouw is een vrouw, maar als Dina Mannaert volgend jaar wil meedingen naar de titel van Bloemenprinses, zal ze wel aan alle vormvereisten moeten voldoen. Het reglement bepaalt dat enkel vrouwen kunnen meedoen, dus zolang Mannaert niet officieel als vrouw erkend wordt, houden wij de deur gesloten. We weten uit het verleden ook dat Mannaert graag de grenzen van het reglement aftast. Daarom zullen we niet nalaten om ten gepaste tijde te controleren of hij/zij over de juiste maten beschikt en tijdens de verkiezingsshow geen act heeft gepland die een correct verloop van de verkiezing kunnen dwarsbomen’, klinkt het bij voorzitter Guido Van der Jeught.

Vorig jaar werd corsogroep Blozen, de groep van Mannaert, door het corsocomité gediskwalificeerd omdat de groep het reglement zou overtreden hebben. Daarop stelde Blozen de verschillende leden van het comité in gebreke, maar uiteindelijk slaagden beide partijen erin hun geschil als echte mannen bij te leggen.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*