Bloemencorso en Oudegemse Reuzenstoet moeten samenwerken

Het Bloemencorso in Sint-Gillis-Dendermonde en de Reuzenstoet in Oudegem zullen in de toekomst moeten samenwerken. Dat blijkt uit een interne e-mail van het stadsbestuur die op de redactie van De Klaptand belandde.

Tijdens het eerste weekend van september wordt zowel in Sint-Gillis-Dendermonde als in Oudegem zwaar gefeest. Sinds jaar en dag vallen het Bloemencorso en de Oudegemse Reuzenstoet op de eerste zondag van september. Dat zorgde echter nooit voor noemenswaardige problemen. Maar de besparingspolitiek van het Dendermondse stadsbestuur dreigt er nu voor te zorgen dat het ene evenement het andere zal opslorpen.

Met het oog op de Ros Beiaardommegang in 2020 wil het stadsbestuur de komende jaren immers fors gaan besparen op het feestbudget. Op die manier kan er tegen 2020 een extraatje worden opzijgezet dat kan geïnvesteerd worden in de tienjaarlijkse ommegang van het Ros Beiaard.

Uit een e-mail van de stadsadministratie blijkt nu dat de organisatoren van de Oudegemse Reuzenstoet en het Bloemencorso eerstdaags op het stadhuis zullen ontboden worden. Daar zullen ze te horen krijgen dat hun evenementen moeten fusioneren. ‘Het toevoegen van de Oudegemse Reuzen aan het Bloemencorso zal van dit laatste evenement nog meer een publiekstrekker maken. Mensen die het niet hebben voor al die bloemen, vinden misschien wel hun gading in de verschillende reuzen die meelopen’, klinkt het in de mail. ‘Ook de ezelparade is een extra troef voor het Bloemencorso.’

De stadsadministratie stelt voor om het nieuwe ‘Reuzebloemencorso’ afwisselend in Sint-Gillis-Dendermonde en Oudegem te laten doorgaan. Om ook de link met de Gouden Petatjesworp niet verloren te laten gaan, zal één wagen in de Bloemencorso worden ingekleed als patattenveld. Vanop die wagen zullen na afloop van het Bloemencorso nog altijd 1.000 verpakte ‘petatjes’ het publiek worden gegooid.

Naast de drie Oudegemse reuzen Jef Scheirs, Petatje en Pierre Vertongen hoopt de stad door de fusieoperatie ook een veertigtal extra reuzen uit de regio naar het vernieuwde Bloemencorso te lokken. Vanzelfsprekend zal ook het nieuwe Peird van den Halt mee blijven lopen in de fusiestoet. De stoet zal geopend worden door de Bloemenprinses die voortaan afwisselend in Sint-Gillis en Oudegem zal verkozen worden.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*