4 allochtone Heemskinderen op het Ros Beiaard in 2020 أربعة أطفال من الأقليات العرقية من هولندا على الفرس

De kogel is nu al door de kerk: 4 allochtone Heemskinderen zullen bij de volgende Ommegang het Ros Beiaard bestijgen. Dat gerucht circuleerde al langer, maar De Klaptand heeft van het Ros Beiaardcomité een exclusieve bevestiging gekregen.

“Kijk, we zaten al langer verveeld met de eeuwenoude seksistische bloed-en-bodemselectieprocedure voor de Heemskinderen”, verzucht een anonieme bron binnen het comité.

“Enerzijds is er de praktische kant. Vind nog maar eens vier opeenvolgende broers met Dendermondse roots en van wie de ouders dan ook nog eens gepokt en gemazeld zijn in onze stad. Jonge tweeverdieners kweken geen grote kroost meer. En al die nieuw-samengestelde gezinnen maken het gepuzzel er ook niet makkelijker op. Dat we bij de vorige editie ons heil al in Oudegem -of all places- moesten gaan zoeken, was een duidelijke noodkreet. De Arische Veldemannen waren eigenlijk de laatste ‘zuivere’ Heemskinderen.”

“Anderzijds mag je ook de ethisch-maatschappelijke context niet negeren. Onze Ommegang heeft een verbindende functie in en rond onze fiere stede, dus werd het maar eens tijd dat we de niet-discriminerende, inclusieve en diverse kaart trokken. Daarom gaan we resoluut voor allochtone Heemskinderen. Geen probleem om binnen die gemeenschap gezinnen met veel (héél véél) zonen te vinden, geloof me. Misschien laten we in 2030 zélfs meisjes of jongeren van het derde geslacht toe.”

Onze betrouwbare bron vertelt dan wel een positief verhaal aan de redactie, maar de journalistieke integriteit van De Klaptand gebiedt ons nu wel hier een duidelijke kanttekening bij te plaatsen.

Unia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, had namelijk eerder een klacht ingediend tegen de stad Dendermonde voor discriminatoire werving bij de zoektocht naar de Heemskinderen. Het Centrum was naar de rechtbank getrokken nadat een allochtone vader had gereageerd op de oproep die de stad deed op de nieuwjaarsreceptie. Toen hij zijn gezin wou aanmelden kreeg hij te horen dat het Ros Beiaardcomité uitdrukkelijk op zoek was naar vier jongens van eigen bodem. Dat ruikt verdacht sterk naar discriminatie en dat is bij wet verboden. Daarom stapte hij naar Unia om zijn eis te verdedigen. Pogingen om tot een minnelijke schikking te komen liepen op niets uit. Daar ligt de echte reden voor deze keuze. (n.v.d.r.)

Toch blijft de communicatie van het Comité rooskleuring: “Ach, het Ros Beiaardverhaal zit zo wijdvertakt binnen en zelfs buiten de Europese cultuur dat we er als kleine stad niet te egoïstisch en stiefmoederlijk mee mogen omgaan. In Mechelen zaten er een paar jaar geleden toch ook Assyriërs op hun Ros Beiaard? Wie ziet daar nog graten in? Trouwens, Heemskind zijn, is eigenlijk een vorm van seizoensarbeid. Het vergt weekend- en avondwerk. Daar maken die allochtonen geen probleem van, hoor. En hoe ze die ellenlange, helse spreidstand moeten volhouden leren ze nog wel van de leden van de nieuwe coalitie. Als ons kloeke, heroïsche Ros Beiaard een volbloed Arabische hengst mag zijn, waarom zijn trotse temmer Reinout dan niet? Ros El Ranout 2020 staat in de steigers!”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

3 comments

 1. Avatar
  gonzalez-rapido

  Ik ben rasechte Dendermondenaar en ik hoop uit de grond van mijn hart dat dit fake-news is . Wat Unía betreft dat deze mensen die volgens mij niet de minste voeling hebben met het”Dendermonds-gevoel”eens met andere zaken bemoeien . Men mág niet vergeten dat het Ros Beiaard werelderfgoed is .

 2. Avatar
  Huk, Huk en Habakuk, de drie dartele doodgravers.

  Nu nog 36 allochtone dragers gezocht. De basketsletskes hebben ze al. Ze nu alleen nog voorzichtig durven vertellen dat het hard werken is…

 3. Avatar

  Dan zal het er gegarandeerd heet aan toe gaan op de ommegang! Dit mogen we nieet toelaten als vlaming

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*