Piet Buyse haalt uit naar De Klaptand

De Dendermondse burgemeester Piet Buyse haalt in een persbericht zwaar uit naar De Klaptand. Aanleiding is een foto die de draak steekt met N-VA-gemeenteraadslid Marius Meremans.

De Klaptand, het enige Dendermondse medium dat onafhankelijkheid nog hoog in het vaandel voert, legde gisteren de link tussen het uitsterven van de tijger en N-VA-politicus Marius Meremans. ‘WWF heeft ook goed nieuws voor Dendermonde’ was de boventitel van een foto waarop stond dat er in heel Vlaanderen nog amper 130 Meremansen rondlopen. Hilariteit alom bij de gewone Dendermondenaar, maar dus niet bij de burgemeester.

In een persbericht omschrijft Buyse de foto vandaag als ‘bijzonder kwetsend’ en ‘onder de gordel’. ‘De Klaptand veegt nog maar een keer zijn voeten aan de bestaande normen en waarden. Iemand op dergelijke wijze vernederen, is totaal ongepast. Dit wens je niemand toe, zelfs niet iemand die je ooit bijna een dolk in de rug stak’, aldus Buyse. Buyse verwijst wellicht naar het feit dat Meremans Marius tijdens de verkiezingsnacht in 2012 ondanks een voorakkoord met CD&V toch ging praten met SP.A, met het oog op de vorming van een coalitie zonder CD&V.

Volgens Buyse toont De Klaptand steeds vaker een gebrek aan respect voor het Dendermondse establishment en de instellingen. ‘Ik ga eerlijk zijn: ik vond het best grappig dat de mailbox van de stadssecretaris bijna ontplofte nadat De Klaptand had aangekondigd dat Dendermondenaren recht hadden op een extra vrije dag, maar die berichten over die politiedrone, de controles op te luide seks en die vaginaglijbaan waren een brug te ver. Dit zet onze stad onterecht in een negatief daglicht.’

Buyse heeft het ook moeilijk met het feit dat De Klaptand steeds weer Leen Dierick naar voor schuift als de volgende burgemeester van Dendermonde en al enkele keren met mooie primeurs de vaak onduidelijke communicatie van de stadsdiensten doorprikte. Volgens Buyse beseft De Klaptand niet dat de waarheid niet altijd moet geschreven worden. ‘De burger is soms beter af als hij niet de gehele waarheid kent’, aldus Buyse.

Buyse erkent ook dat hij het moeilijk heeft met het feit dat het stadsbestuur geen vat krijgt op de redactie van De Klaptand. ‘We zijn het niet gewend dat een Dendermonds nieuwsorgaan aan echte journalistiek doet en de waarheid bovenspit. De mensen van de Dendermondse Perskring kunnen we doorgaans wel paaien met een paar glazen cava en wat toastjes. De jongste jaren is het zelfs zo dat ze tijdens onze persconferenties geen vragen stellen omdat ze dan sneller een glaasje kunnen drinken. Op die manier konden we als stadsbestuur jarenlang voor de prijs van een paar flessen Gran Baron elke vorm van kritiek in de kiem smoren. Tot De Klaptand ten tonele verscheen natuurlijk…’

De uithaal van Buyse is een nieuwe stap in de oplopende spanning tussen de burgemeester en De Klaptand. Beide partijen bevinden zich al langer op ramkoers en niemand lijkt zinnens om de eerste stap te zetten om de zaken als volwassen mensen uit te praten. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd…

 

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*