Neemt Pabo Liturgisch Kunstapostolaat over?

Oud Huis Van Lantschoot verdwijnt. Het bekende en gerespecteerde winkeltje voor school-, schrijf- en kantoorartikelen wordt opgeslokt door AVA Papierwaren. De eigenaar is flink de pen op de neus gezet om het overnamebod van de keten te aanvaarden. “Ik ben niet van de oude stempel,” klinkt het, “maar tegen zo’n onderneming ben je als kleine garnaal niet opgewassen.” Daardoor verdwijnt nog maar eens een lokale sterkhouder uit de plaatselijke economie. De Klaptand vernam uit goede bron dat deze overname de eerste is van een hele reeks overnames die het Dendermondse stadshart zal overspoelen.

“We hebben er inderdaad weet van dat een aantal grote ketens en multinationals een handvol panden in de binnenstad in de gaten houdt”, glundert schepen van lokale economie en middenstand Dirk Abbeloos (CD&V). “Eerder had koffieketen Starbucks al laten weten bijzonder gecharmeerd te zijn door de oude bib, maar nu zijn er nog meer en intensere contacten met andere indrukwekkende spelers op de markt. En dat komt de meso-economie van onze stad alleen maar ten goede. Ons kernwinkelhart zal helemaal opleven. Het wordt nog bruisender dan het nu al is. Als de mastodonten waarmee we nu onderhandelen toehappen… dan is the sky the limit. Geloof me!”

De tarzankaars van het Liturgisch Kunstapostolaat.

De tarzankaars van het Liturgisch Kunstapostolaat.

Schepen Abbeloos laat het achterste van zijn tong niet zien, om “zijn noodzakelijke integriteit als spilonderhandelaar niet in diskrediet te brengen”. Gino Van der Vreken (Open Vld) is zoals gewoonlijk veel loslippiger. “Ik heb horen waaien dat er inderdaad een aantal grote merken als echte parasieten de lokale handelaars komen uitzuigen en judassen. Het is een publiek geheim dat Media Markt zijn oog heeft laten vallen op Foto Tecqmenne. Dat is een link die ik nog kan leggen, gezien de aard van de winkel. En naar het schijnt zou het City Hotel op de Oude Vest een filiaal worden van het Hilton Imperium. Ook dat is niet bij de haren getrokken. In het City Hotel waren luxe, overdaad, weelde en splendeur al langer topprioriteiten. Maar waarvan mijn keurig getrimde wenkbrauwen toch gaan fronsen is het gerucht dat Pabo zich zou vestigen op de site van het Liturgisch Kunstapostolaat van de Benedictijnen. Of die paters al Chinese balletjes versjacheren onder de toonbank, weet ik niet. Maar ik begin die joekels van kaarsen nu toch met heel andere ogen te bekijken. Ik vond het trouwens al bizar dat ze de doopkaarsen sinds kort afficheren als tarzankaarsen.”

Schepen van verkeer en mobiliteit Niels Tas (sp.a) schildert de verhalen af als regelrechte kwakkels. “Het lijkt me weinig waarschijnlijk dat grote ketens zich zouden vestigen in het centrum. Iedereen weet dat wij al jaren ons uiterste best doen om de winkelaars uit onze kern weg te pesten door strategisch van de mobiliteit een zootje te maken. Dat weten die grote namen ook. In de binnenstad valt niets meer te rapen. Als ze zich al zouden vestigen in onze stad, laat het dan op het lint van de Mechelsesteenweg zijn. Daar is het tenminste intiem, gezellig én veilig om te gaan shoppen.”

 

Komen hier Media Markt en AVA?

Komen hier Media Markt en AVA?

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*