Megabordeel vindt onderdak in Abdijschool

De provincie Oost-Vlaanderen heeft (eindelijk) een koper gevonden voor gebouw van de vroegere Abdijschool aan de Oude Vest. Op een internationale vastgoedbeurs in Cannes toonde een Duits miljardenbedrijf interesse in de site. Dat vernam De Klaptand.

De voormalige Abdijschool sloot in 2000 de deuren. Nadien vond onder meer het Provinciaal Onderwijs er onderdak. Maar ondanks de mogelijkheden die de site ontegensprekelijk had, bleef een groot deel van de lokalen leeg staan. Het stadsbestuur toonde nooit echt interesse om iets met de locatie aan te vangen en dus besliste de provincie om de site aan te bieden op de vastgoedmarkt.

Het Duitse megaconcern Beate Uhse hapte vrijwel onmiddellijk toe en wil in de voormalige schoolgebouwen onder meer een megabordeel onderbrengen. In de plannen van de eroticagigant is ook plaats voor een erotische bioscoop, een peepshow en een parenclub.

Het bordeel zou onderdak vinden in het vroegere internaat. Wellicht is er in het pand plaats voor een vijftigtal prostituees. ‘De voormalige studentenkamers zijn uitermate geschikt’, klinkt het bij de woordvoerder van de Duitse groep. ‘Ten tijde van de Abdijschool gebeurden hier ook al dingen die het daglicht niet mochten zien’.

Het stadsbestuur stond aanvankelijk weigerachtig tegenover de plannen van Beate Uhse, maar begreep vrij snel dat de komst van het megabordeel een boost kan betekenen voor het Dendermondse nachtleven. Volgens schepen van middenstand Dirk Abbeloos zullen de nachtwinkels, frituren en pittazaken in het stadscentrum hun omzet aanzienlijk zien stijgen. ‘Ik verwacht overigens dat ook de andere zaken in de handelskern van de stad hun omzet zullen zien stijgen door de nieuwe bestemming van de abdijschool.’

‘Ook het feit dat er nu ook na 19 uur ’s avonds autoverkeer op de Oude Vest zal zijn, moet het levendige karakter van onze stad verhogen. En als schepen van financiën zal ik persoonlijk op toezien dat er voor elke wip in de Abdijschool een klein bedrag naar de stadskas vloeit’, gaat Abbeloos verder. ‘Samen met collega Meulebroek bekijk ik bovendien de vraag van Beate Uhse om in de Abdijschool ook een soort oudmannekeshuis voor hoeren op rust onder te brengen. Of die manier kunnen vrouwen die uitgepoept en uitgepijpt zijn genieten van een rustige oude dag voor ze zelf de pijp uitgaan.’

Abbeloos wijst er verder op dat de stad met de komst van het bordeel alweer een ‘unserved audience’ bedient. ‘De Dendermondse hoerenlopers moesten zich vroeger verplaatsen naar Gent, Brussel of Antwerpen. Omdat die mensen nu ook in de eigen stad aan hun trekken komen, hoeven ze zich bovendien niet zo ver meer te verplaatsen. We halen op die manier opnieuw een aantal auto’s van de baan. Dat is niet alleen goed voor de verkeersveiligheid, maar ook voor het milieu’, besluit Abbeloos.

De woordvoerder van Beate Uhse wijst er verder op dat megabordelen ook positief zijn voor de prostituees zelf. ‘Ze kunnen hier in menswaardige omstandigheden hun job uitoefenen. In de gebouwen wordt ook een gezondheidscentrum voor hen ingericht en om hun veiligheid te garanderen zal elke kamer ook uitgerust zijn met een alarmlijn die in directe verbinding staat met de Dendermondse politie. Een voorstel van de politie om elke kamer uit te rusten met camerabewaking wordt momenteel nog bekeken door de privacycommissie.”

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*