Dendermonde carnaval weert potentiële aanstootgevende wagens uit stoet: enkel politiecombi’s blijven over

Alle hens aan dek binnen het Dendermondse Karnavalcomitee. Normaal gezien moeten de carnavalisten de laatste dagen voor de cavalcade rushen om hun wagens, kostuums en choreografie tijdig klaar te krijgen. Nu gooit de brandende actualiteit roet in het eten. Doordat de Aalsterse carnavalsgroep De Vismooil’n zich door de karikaturen op zijn wagen de toorn van de joodse gemeenschap én de Europese Commissie op de hals heeft gehaald, kiest men in Dendermonde eieren voor zijn geld. Alle wagens die misschien wellicht toevalligerwijs enigszins mogelijk ook maar iemand tegen de haren in zouden kunnen strijken worden uitgesloten. Daardoor blijven enkel nog de politiecombi’s die de stoet openen en afsluiten over.

“We buigen edelmoedig het hoofd voor onze collega’s van Aalst”, klinkt het vanuit het Karnavalcomitee. “Wat ze dit jaar geflikt hebben, kunnen we niet evenaren. In tijden van allerhande #jesuis-ditten-en-datten en luid geschreeuw om respect voor de vrije meningsuiting er tóch in slagen om gehele bevolkingsgroepen te krenken. Nota bene, tijdens een apolitieke carnavalstoet waarin werkelijk ié-de-réén door de mangel wordt gehaald. Ge moet het maar doen. Daar kunnen we niet tegenop.”

“Dat we in gevoelige tijden leven, daar hadden we in het uitdenken van de omloop wel al rekening mee gehouden. Met het stadsbestuur was overeengekomen om de nadarhekken sowieso een halve meter achteruit te schuiven, zodat we over niemands lange tenen zouden rijden. Door de opschudding om Aalst, beseffen we nu dat onze maatregel een slag in het water zal zijn. Daarom worden alle wagens die van ver of van dicht een minderheidsgroep zouden kunnen affronteren simpelweg geschrapt. Wat blijkt, er schiet geen enkele wagen meer over. Onze carnavalisten steken namelijk al jaren met veel plezier de draak met de Walen, sossen of groenen en andere politici, Aalstenaars, moslims, holebi’s, bewoners van de Serbos of ’t Keur,… de lijst is eindeloos. Vandaar: Schluss damit!”

“Gezien die fameuze ingreep zullen enkel de politiecombi met de rode vlag en die met de groene vlag nog deel uitmaken van de stoet. Dat is een ferme inkorting, dus de hele stadsomloop is niet meer nodig. We trekken daarom een streep over het hele parcours. Onze gesnoeide stoet zal nu vertrekken op de Gedempte Dender aan de kant van de Noordlaan en zal eveneens eindigen op de Gedempte Dender ter hoogte van ’t Peirt.”

“Ook de traditionele verbranding van de Karnavalist op maandagavond gaat niet door. De mensen van de Klimaatactie hadden al een verbod geëist via een eenzijdig verzoekschrift. Ook daar: Point final! Stel dat er toch inbreuken op de afspraken worden vastgesteld dan zal Piet Buyse voor de overtreders een lezing houden over de Groote Oorlog. Een dreigement van jewelste waarmee je zelfs de koppigste oproerkraaiers koest kan houden.”

“Voor de ministoet van zondag op de Gedempte Dender zullen er toch tribunes geplaatst worden omdat we denken dat er nog losse groepen zullen opduiken. Aan de zittende toeschouwers zal dan vriendelijk gevraagd worden dat ze hun benen intrekken en hun voeten opheffen zodat zelfs het niveau van die splintergroepen vlotjes kan passeren.”

About Suzanne L. Vordmann

Avatar
Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Avatar
    Huckk, Huck & Habacuck

    En wij dan? Wij zijn tegen de polies!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*