Stad vindt alternatief voor afvalstickers

Hoewel de bevoorradingsproblemen met de afvalstickers binnen enkele weken verleden tijd zouden moeten zijn, heeft het stadsbestuur toch een alternatief aan de hand voor eventuele toekomstige problemen.

Het gebrek aan stickers om op de huisvuilzakken te kleven was de voorbije weken het gespreksonderwerp aan zowat elke Dendermondse cafétoog. Sinds 1 januari zijn huisvuilzakken in de regio 50 cent duurder. Om mensen toe te laten hun oude voorraad huisvuilzakken op te gebruiken, liet afvalverwerker Verko op vraag van het stadsbestuur compensatiestickers drukken. Die moesten dan op de oude vuilniszakken worden gekleefd.

De voorbije weken waren de stickers echter op verschillende plaatsen uitverkocht. Daarop besliste de stad en Verko om gedurende de eerste weken van januari een oogje dicht te knijpen. Tot 19 januari zouden de huisvuilophalers ook nog zakken zonder sticker meenemen. Nadien zullen oude huisvuilzakken zonder sticker echter blijven staan.

Binnen de stadsdiensten werd de hele problematiek de voorbije dagen grondig geëvalueerd. Zo erkent schepen van Informatie Leen Dierick (CD&V) dat er rond de stickers heel warrig en onvoldoende duidelijk werd gecommuniceerd. Ook schepen van afvalbeleid François De Bleser sloeg mea culpa omdat hij onvoldoende de vraag naar afvalstickers had ingeschat, waardoor al snel een schaarste ontstond.

Om toekomstige voorraadproblemen te vermijden, besliste het schepencollege deze week dat het ook toegestaan is om een muntstuk van 50 cent in de vuilniszak te deponeren. Inwoners die dat doen moeten wel een speciale roze sticker op hun huisvuilzak kleven. Die sticker kunnen ze gratis afhalen bij de stadkas. Zakken met een roze sticker zullen tijdens de huisvuilopvaling in een apart deel van de vuilniswagen worden gestockeerd. Een aantal Verko-werknemers zullen die zakken dan uitkiepen vooraleer het afval in de verbrandingsoven verdwijnt om op die manier de muntstukken te recuperen.

Volgens schepen van afvalbeleid François De Bleser is dit een sluitende oplossing voor mensen die zonder stickers zitten. ‘We hebben even overwogen om een personeelslid van de stadskas mee te sturen met de vuilniswagens. Dat personeelslid zou dan moeten aanbellen bij mensen die een huisvuilzak zonder sticker hadden buitengezet om alsnog de retributie van 50 cent te ontvangen. De cao van het stadspersoneel liet dit echter niet toe,’ aldus De Bleser.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar

    50 cent in de zak deponeren? Wat een gek idee. Ten eerste weer meer werk voor de vuilophaaldiensten en volgens mij bovendien ook nog eens een groot risico op verschillende zaken. Hoe veel geld (centen die niet teruggevonden worden, extra uren werk voor het personeel) gaat er dan niet verloren? En dan nog het feit dat er mogelijk ook mensen zullen zijn die het niet erg zullen vinden om wat zakken te gaan openscheuren ’s nachts om gemakkelijk geld te rapen, waarbij zakken met roze stickers een zekere opbrengst betekenen? Is dat dan allemaal die 50 cent waard? Maken we dan niet gewoon verlies met al dat extra werk? Ik stel er mij toch vragen bij hoor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*