AlgemeenCultuurNieuwsPolitiek

Gooien van slipjes en seksspeeltjes verboden tijdens Dendermonde Viert

Tijdens het stadsfestival Dendermonde viert geldt er een absoluut verbod op het gooien van slipjes en seksspeeltjes naar het podium. Dat blijkt uit een voorlopige versie van het veiligheidsdraaiboek voor het festival dat De Klaptand kon inkijken.

Op 2,3,4 en 5 juli organiseert de stad Dendermonde het vierdaagse stadsfestival Dendermonde Viert. Het zwaartepunt van het festival ligt op zaterdag, wanneer onder meer Paul Michiels en Stijn Meuris op het podium staan.

De voorbije weken maakten de politie en de stadsdiensten werk van een lijvig draaiboek dat er voor moet zorgen dat het festival een vlot en veilig verloop kent. Naast een aantal organisatorische en verkeerstechnische maatregelen, bevat het draaiboek ook enkele opvallende bepalingen. Zo zal de politie op zaterdagavond een extra oogje in het zeil houden tijdens het optreden van Paul Michiels.

Paul Michiels, ook wel bekend als Polle Pap, is onherroepelijk verbonden wordt met het werpen van slipjes in zijn richting als hij op het podium staat. Een traditie die al dateert uit zijn Soulsister-periode toen hij samen met Jan Leyers grote sier maakte. Michiels bleef ook nadien lange tijd een sekssymbool, maar moest de voorbije jaren toch met enigszins lede ogen aanzien hoe zijn voormalige vriend Jan Leyers een groot deel van de vrouwelijke aandacht inpikte.

Daarop besliste Michiels dat hij opnieuw de muziek zou laten spreken en te breken met de tradities uit zijn verleden. Inclusief het gooien van slipjes door vrouwelijke fans. In een gesprekje met De Klaptand vertelt Michiels dat hij de traditie zelf in de hand heeft gewerkt. ‘Het is begonnen als een grap. We lieten onze manager een aantal vrouwen betalen om hun slipje op het podium te gooien. Nadien is het echter volledig uit de hand gelopen. Het werd steeds erger, zeker nadat Jan en ik de slipjes ook begonnen te gebruiken om ons podiumzweet af te kuisen.’

Het slipjesgooien werd uiteindelijk de ondergang van Soulsister, want steeds minder fans bleken te komen voor de muziek en ook in de media ging het vooral over de slipjes en slechts uitzonderlijk over de stemkwaliteiten van Leyers en Michiels. Bovendien merkte het duo dat ze steeds vaker slipjes naar het hoofd kregen geslingerd die niet gedragen waren. ‘Het moet vanuit het hart komen, en niet vanuit een plastieken zak’, aldus Michiels.

Michiels begint zich met het ouder worden ook meer en meer te ergeren aan de traditie. ‘Het voelt niet goed. Ik leg mijn ziel bloot in de liedjes die ik zing. En wat gebeurt er? Het publiek begint te lachen’, klinkt het bij de singer-songwriter. Maar de fans lijken het niet aan hun hart te laten gooien. ‘Wij blijven slipjes gooien, Polle Pap blijft nu eenmaal sexy’, zegt de voorzitter van Polle’s Papclub, de officiële fanclub van Paul Michiels.

De politie zal overigens alleen extra waakzaam zijn tijdens het concert van Paul Michiels. Tijdens het optreden van The Father, The Son And The Holy Simon mag er wel met slipjes gegooid worden, net als tijdens het concert van Stijn Meuris. Al verwacht de lokale politie niet dat er tijdens dat laatste optreden voorwerpen op het podium zullen worden gegooid.

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button