Dendermondse politie gaat flitsen in de ruimte

Nadat het Europese ruimtetuig Rosseta gisteravond al de kleine robot Philae kon uitzetten op de komeet P67, werd afgelopen nacht ook de robot Phlitzae uitgezet. Dat toestel is een experiment van de Dendermondse politie in samenwerking met de Europese ruimtevaartsdienst ESA.

Terwijl Philae in de komende dagen een aantal experimenten zal doen, heeft Phlitzae een permanent karakter. De robot wordt aangedreven door zonne-energie en moet het ruimteverkeer gaan monitoren. ‘We hebben hier jarenlang in het grootste geheim aan gewerkt,’ zegt zonechef Paul Putteman. ‘Phlitzae is uitgerust met een grote camera met 300 spiegels om het volledige ruimteverkeer te kunnen monitoren. Nu het commerciële ruimtetoerisme stilaan dichterbij komt, vreest ESA immers dat fenomenen als snelheidsduivels, bumperklevers en foutparkeerders weldra ook in het heelal hun intrede zullen doen.’

Gezien de expertise van de lokale politie met deze fenomenen kwam ESA enkele jaren geleden terecht in Dendermonde voor de concrete uitwerking van de robot. ‘Onze robot detecteert niet alleen overdreven snelheid, maar zal ook asociaal verkeersgedrag opsporen. Zo zullen ruimtetuigen die in groepen van meer dan 10 over de Melkweg scheuren een GAS-boete krijgen,’ aldus Putteman. De Dendermondse politie controleert ook of de ruimtetuigen wel voldoende verlicht zijn.

De beelden die Phlitzae doorstuurt, worden continu bekeken in de kazerne aan de Noordlaan. Een team van vier agenten kreeg een speciale opleiding ‘Ruimteverkeer’ van de ESA. Volgens Putteman is het overigens niet uitgesloten dat de Dendermondse politie op termijn een basisstation opent op de komeet. ‘Dan kunnen we meteen ook alcohol- en drugscontroles in de ruimte gaan doen,’ besluit Putteman.

Of ruimtevaarders binnenkort ook in een Dendermonds zakje moeten blazen is op dit moment echter verre van zeker. Vooral de Russische kosmonauten zouden zich verzetten tegen de Wodka-acties die de Dendermondse politie in het heelal wil opzetten. Misnoegde ruimtevaarders hebben zich op Facebook alvast verenigd in de groep ‘Samen vermijden we de alcoholcontroles in het heelal’.

De Responsible Young Drivers reageren alvast positief op de plannen van Putteman. ‘Ook in de ruimte moet er aandacht zijn voor een veilig verkeer. Wij willen, nu de feestdagen voor de deur staan, langs deze weg alvast een oproep doen naar vrijwilligers voor onze ruimte-afdeling Responsible Young Astronauts.’

 

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*