Primeur: de winnaar van het bloemencorso

Zondag vindt in Sint-Gillis-Dendermonde opnieuw het jaarlijkse bloemencorso plaats. Als mediasponsor van het corso mag De Klaptand nu al in primeur de winnaar bekendmaken.

De bloemencorso staat dit jaar in het teken van de herdenking van wereldoorlog I. Volgens Guido Van der Jeught, voorzitter van het bloemencorso, zitten er weer enkele pareltjes tussen de wagens. ‘Maar ook al heeft het alle deelnemers bloed, zweet en tranen gekost om hun wagens te ontwerpen, is er maar één groep die verdiende te winnen.’ 

Net als de voorbije jaren zal zondag ook Blozen, de corsogroep die zijn roots heeft binnen Jeugdhuis Zenith, de felbegeerde zegepraal bemachtigen met een wagen geïnspireerd op het Ros Beiaard van Jan Desmarets. De jury looft in zijn rapport niet alleen het knappe design en de technische hoogstandjes op de wagen van Blozen, maar ook de gedurfde keuze om in Sint-Gillis-Dendermonde uit te pakken met het Ros Beiaard. ‘Het wapenschild van die gemeente bevat nochtans een varken,’ klinkt het in het rapport. Nog volgens het juryrapport was het Blozen dat de voorbije jaren het meeste geld stortte in de zwarte kas van de organisatie van het corso. ‘Alleen al daarom moeten we de overwinning verdiend noemen.’

Dylan Van Ransbeeck, voorzitter van Blozen is alvast in de wolken. ‘Na onze overwinningen van de voorbije jaren kozen we dit jaar resoluut voor het thema ‘Het verlies van de overwinning.’ In de eerste plaats herdenken we op die manier allen die 100 jaar geleden het leven lieten in de Eerste Wereldoorlog. Maar met het gekozen thema willen we onze overwinning ook opdragen aan de andere groepen die er weer niet aan te pas kwamen. Maar omschrijf dat alstublief niet als een teken van arrogantie,’ klonk het in een telefoongesprek met onze redactie. 

Ook Blozen-bestuurslid Dieter Mannaert reageerde uiteraard tevreden op de aanstaande overwinning. ‘Ik heb nooit getwijfeld aan onze overwinning. De compromiterende filmpjes die ik de voorbije maanden van de corso-jury kon maken in Het Fabriek hebben duidelijk hun effect niet gemist. Bovendien speelden we met ons wagenontwerp op zeker: zelfs met een lelijk paard kan je in Dendermonde prijzen pakken,’ aldus Mannaert aan de poorten van de Blozen-hangar vooraleer hij wegbeende om nog wat bloemen te gaan prikken. 

Wie  tweede en derde wordt, zal pas zondagavond laat worden bekendgemaakt, nadat de corso door de straten van Sint-Gillis-Dendermonde is getrokken. De bloemencorso vertrekt op 14.30 uur en wordt ook dit jaar geopend met de kinder- en jeugdcorso. Op maandag 8 september worden de bloemenwagens tussen 9 en 14 uur tentoongesteld op de Grote Markt.

About Willy Van Damned

Avatar
Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*