Zwarte zwaan kan asiel krijgen in Dendermonde

Dendermonde is bereid om de zwarte zwaan die sinds enkele weken rondzwemt op de Brugse reien asiel te verlenen. Dat meldt schepen van dierenwelzijn Martine Van Hauwermeiren.

De zwarte zwaan, een exotisch exemplaar dat van nature enkel in Australië voorkomt, streek enkele weken geleden neer tussen de witte zwanen aan het Wijngaardplein in Brugge. Uit vrees dat de exoot ziektes zou kunnen overbrengen en ook om de eeuwenlange traditie van de witte zwanen te respecteren, had het stadsbestuur beslist om de zwaan weg te halen.

Zelfs nadat enkele duizenden Bruggelingen via Facebook kenbaar hadden gemaakt dat de zwaan moest blijven, bleef het stadsbestuur bij zijn standpunt. Maar toen gisteren zelfs de Brugse brandweer de zwaan niet te pakken kreeg, staakte het stadsbestuur de klopjacht.

De stad Dendermonde heeft nu middels een officiële brief aan de stad Brugge laten weten dat het de zwarte zwaan wil opvangen. ‘De zwarte zwaan zou de eerste aanwinst worden voor een nieuw toeristisch prestigeproject in onze stad: de Zwarte Zoo,’ aldus schepen van dierenwelzijn Martine Van Hauwermeiren. Daar zouden alleen dieren worden ondergebracht, zoals zwarte beren, zwarte panters, zwarte weduwen en zwarte schapen.

In de stad van de Grote Zwartrok moeten zwarte dieren hun plaats krijgen, ‘ aldus Van Hauwermeiren nog. ‘Vergeet niet dat we destijds ook een zwarte Indiaan liefdevol in ons midden hebben opgenomen. En als binnenkort Zwarte Piet opnieuw onder vuur komt te liggen, dan is ook hij welkom in onze stad,’ besluit de schepen.

Van Hauwermeiren mikt hoog met de Zwarte Zoo. ‘De unieke invalshoek van onze zoo moet Dendermonde een plaats geven naast de Antwerpse Zoo, Planckendael en Pairi Daiza,’ klinkt het.’ De exacte locatie van het dierenpark moet nog nader bepaald worden, maar wellicht wordt het park geïntegreerd in het huidige stadspark.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*