Woonwagenbewoners beschuldigen stadsbestuur van woordbreuk

De woonwagenbewoners aan de De Bruynkraai beschuldigen het Dendermondse stadsbestuur van woordbreuk. Dat blijkt een e-mail die anoniem werd afgeleverd op de redactie van De Klaptand.

Volgens de brief werden de woonwagenbewoners jaren geleden door burgemeester Piet Buyse gevraagd om zich te komen vestigen in Dendermonde. Op die manier wilde Buyse de sociale mix in de stad beter op de realiteit af te stemmen.

Buyse zou kosten nog moeite gespaard hebben om de woonwagenbewoners te overtuigen. Zo beloofde hij hen een gratis staanplaats met voortuin en Scheldezicht en gratis elektriciteit en water. Bovendien zouden de woonwagenbewoners zich ook niet moeten aanpassen aan de Belgische wetgeving en hoefden ze ook niets te vrezen van de Dendermondse politie.

Ook enkele andere eisen van de woonwagenbewoners werden ingewilligd. Zo zouden de stadsdiensten de eigendom van de woonwagenbewoners afbakenen met betonblokken en werden de kinderen ontheven van elke schoolplicht.

Het huwelijk tussen de stad en zijn woonwagenbewoners verliep jarenlang rimpeloos. ‘Piet kwam zelfs geregeld een Palinka drinken bij ons’, aldus de briefschrijver. ‘Maar vorig jaar liep het mis. Toen verrees op de Scheldeoever in Grembergen een gedrocht van een appartementsgebouw dat ons volledige Scheldezicht bederft.’

‘Opeens gaf Piet niet meer thuis als we hem probeerden te bellen. En ook het stadspersoneel liet ons vallen. We hebben wel gehoord dat Piet de bouwvergunning niet kon weigeren omdat de vaste architect van het OCMW betrokken was en omdat oud-burgemeester Norbert De Batselier in Grembergen zijn oude dag wil doorbrengen’, klinkt het verder in de brief.

‘Onze gemeenschap vindt het ongehoord dat wij niet gehoord werden bij de inplanning van dit project. Na al wat wij gedaan hebben voor de stad. Als de stad ook nog zou doorzetten met zijn plannen om de Bruynkaai op te waarderen, stappen wij naar de Raad van State’, besluit de brief.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

One comment

  1. Avatar
    Cornelius Kraayenbraayer

    Om het project van de De Bruynkaai te kunnen uitvoeren zal de stad Dendermonde eerst de permanent wonende maar toch rondreizende Belgen van Hongaarse afkomst zonder vaste woonplaats (zigeuners alla) moeten onteigenen, zodat ze over haar eigen grond kan beschikken maar de stad moet wel rekening houden met het voorkooprecht van “Waterwegen en Zeekanaal NV” dat al jaren gelommerd ligt op de radijsjes en boterboontjes van de perma………………….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*