Waterpeil Brusselse Forten op alarmniveau

Het gaat niet goed met het waterpeil van de Brusselse Forten aan de rand van onze stadskern. Het waterpeil is de voorbije weken gezakt naar het laagste niveau ooit. De dienst Verkeer en Stadswater, de stads- en plantsoendiensten en de brandweer zijn in verhoogde staat van paraatheid gebracht om desnoods water over te hevelen uit het aanpalende Denderbekken.

Grote boosdoener is de exotische Chileense Zoogkoeter. Deze snelkwekende eendachtige, afkomstige uit de Chileense moeraslanden van Qaudragua, is met honderden broedende paartjes terug te vinden in de grasbermen rond de waterplas. Ornitholoog en fervent vogelaar Bernt Braesems van Vogelopvangcentrum Malderen werd als deskundige ter plaatste geroepen en houdt de situatie mede waakzaam in het oog.

Bernt verklaart: ‘Het probleem met deze uitheemse Coeterius Chillianus (latijnse benaming, red.) is dat beide ouders hun legsels tegen oververhitting dienen af te koelen. Hiervoor gebruiken ze een massa water, met een tragisch dalend waterpeil als gevolg. Het koudere en nattere weer van de laatste weken zorgt voor enige stabilisering van het waterpeil, maar tijdens de afgelopen maanden juni en juli zagen we het waterpeil van onze visplas als gevolg van dit – voor ons zo goed als onbekende – broedgedrag rampzalig dalen.

Braesems vermoedt dat de oorzaak van het probleem te zoeken is bij koeters die door hun eigenaar(s) zijn vrijgelaten bij het ten vakantie varen. Eerder kende men om soortgelijke redenen reeds grote hinder van onder andere de roodwangschildpad. Wandelaars worden dan ook gevraagd ten allen tijde alert te zijn en elk verdacht gevogel te melden bij de bevoegde instanties.

‘Deze Zoogkoeter is bovendien één van de zeldzame soorten zoogvogels. 6 kleine tepeltjes bij de moederkoeter moeten voor een continue bron van moedermelk zorgen. Het voeden van een nest van 5 of meer kuikens vergt algauw enkele liters water per etmaal. Zien we hier enkele honderden broedende koppels in het struikgewas, dan is de rekening van het waterverbruik al snel gemaakt’, weet Braesems nog.

About Hipoliet Beschenstruyck

Cum laude afgestudeerd aan de kleuterafdeling van het Institut Scientifique Des Enfants terribles à Carcassonne. Ervaringsdeskundige op het gebied van tempeliersonderbroeken en de zuurtegraad van vergeelde perkamentrollen. Verwoed verzamelaar van middeleeuwse graansoorten en als broodschrijver voorheen actief bij 'Le journal saintgilloise' en landbouwmagazine 'La Dernière Beurre'.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*