VRT stuurt Roots met Jan Van Rossem naar Songfestival

Popfolkband Roots zal België vertegenwoordigen op het Songfestival in Stockholm. Dat heeft de VRT zopas bekendgemaakt via een perscommuniqué. Zeventien jaar na Vanessa Chinitor zendt Dendermonde dus nog eens muzikaal talent naar de Europese liedjeswedstrijd. Roots is een achtkoppige formatie met als bekendste lid frontman Jan Van Rossem. Hij veroverde enkele jaren terug de harten van –vooral vrouwelijk- Vlaanderen tijdens zijn deelname aan Can You Duet, de zangwedstrijd op het toenmalige VT4. Van Rossem haalde de finale niet en heeft het daarom over een “terecht eerherstel” en benadrukt zijn tevredenheid over de kans die de VRT hem biedt om “zijn ware muzikale begaafdheid op een internationaal platform te etaleren”.

Jan Van Rossem is geen onbekende in het Dendermondse. Hij is turnmeester in het katholiek onderwijs en daardoor heeft hij dus uiteraard bakken tijd om zich met zijn ware passie bezig te houden: muziek. Ofte “toonkunst”, zoals Jan het zelf liever noemt. “Dat zet namelijk de pure artistieke behendigheid extra in de verf. Mijn creatieve exploten zomaar bestempelen als ‘muziek’ zou ze oneer aandoen. Daarvoor is het begrip te mager, te eng, te schraal, te sober. Ik leg mijn lat toch heel wat hoger”, aldus een ambitieuze Van Rossem.

Zijn muzikale verdiensten zijn inderdaad niet gering. Hij fluit niet alleen dwars in de Ros Beiaardharmonie, maar hij heeft ook al samengewerkt met topartiesten als Marc Meersman, Ann Van den Broeck, Marijn Devalck, Liv Van Aelst en Xandee. Verder viel hij te bewonderen op festivals als Affligem Classics, het Voices Festival in Hoegaarden en Folk Dranouter. Het voorlopige hoogtepunt van zijn carrière was dus zijn passage in het tv-programma Can You Duet. Ook daar ging hij natuurlijk niet onopgemerkt voorbij. Producer Wouter Van Belle erkende Jans talent en roemde hem royaal en terecht om zijn warme uitstraling, zijn mannelijkheid en zijn natuurlijk sexappeal. En ook een beetje om zijn zangtalent. Toch slaagde Van Rossem er toen niet in die wedstrijd te winnen. Na al die jaren is dat nog steeds een smet op zijn blazoen. Een trauma, zelfs.

Na 'Can You Duet' volgde er een korte dip.

Na ‘Can You Duet’ volgde er een korte dip.

Van Rossem heeft een perfecte verklaring waarom hij de wedstrijd vroegtijdig diende te verlaten: “Het lag volledig aan dat wicht van een Elien, met wie ik toen samen moest zingen. Dat mens heeft ferm in mijn rapen gescheten. Die was gewoon volledig geïntimideerd door mij! Kan ik eraan doen? Vlak voor die noodlottige liveshow voelde ik al aan dat het goed zat bij mij. Ik zou een glansprestatie neerzetten. En dat deed ik ook! Ik zong ze gewoon allemaal naar huis! Die jury viel bijna achterover! Wouter Van Belle zat al met een contract te zwaaien, Ronny Mosuse trok groen weg van jaloezie en Roos Van Acker ging me haar privénummer geven. Ik zag het. Elien moet zich door mij overklast gevoeld hebben. Kwalijk kan ik het haar eigenlijk niet nemen. Maar die zet het daar op een zingen… nu ja… wat je zingen noemt… ik ken katten die al vijf weken liggen te rotten in een of andere sloot die nog minder vals zingen dan wat zij toen uit haar strot wrong. Ik wist meteen dat het kalf verdronken was. Weg droom. Weg carrière. Weg ambities. Ik ben toen in een zwart gat gesukkeld, ik geef dat niet graag toe. Maar ik ben een vechter. Ik ben een alfa. Ik laat me niet doen! En nu biedt de VRT mij de kans om mijn blazoen op te poetsen. Ik ga die kans met beide handen grijpen! Ik ben klaar voor Europa! Hopelijk is Europa klaar voor mij!”

De netmanager van één valt uit de lucht wanneer De Klaptand hem met Van Rossems ambities confronteert. “Eerherstel, zegt u? Voor wie? Jan Van Rossem? En dat is? De frontman? Ah…euh… goed voor die man, maar de zaken liggen toch enigszins anders. Door de besparingen die Minister van Media Gatz ons heeft opgelegd, hebben we werkelijk géén budget om zelf een Eurosong te organiseren. We hadden liever gehad dat die Loïc Nottet het zo goed niet had gedaan, maar bon. Daarom spelen we op veilig. Sinds Urban Trad weten we dat zo’n Songfestivalpubliek werkelijk alles slikt wat nog maar een beetje naar folk ruikt. Het hoeft niet eens ergens op te slaan. Daarom sturen we Roots. We hopen ook enkele specifieke doelgroepen te bereiken; misschien vinden Roma’s en Crocsdragers die muziek nog wel te pruimen. Trouwens, we hebben ook statistisch geredeneerd. Hoe groot is de kans dat Dendermondse muzikanten twee keer finaal de mist ingaan?”

Of de deelname van Roots aan het Songfestival in Dendermonde ergens op groot scherm te volgen zal zijn, is nog maar de vraag. Volgens onze anonieme bron K.V. is dat hoogst twijfelachtig: “Ik heb toentertijd die uitzendingen van Can You Duet getoond in het café dat ik uitbaatte op de Grote Markt. Dat heeft mijn klanten zo de daver op het lijf gejaagd, dat mijn zaak erdoor op de fles is gegaan.”

De eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2016 valt op 10 mei

.

About Jeanne d’Arm

Avatar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*