CultuurNieuws

Vriendenpas CC Belgica geroemd als enigma

‘Een onontwarbaar wiskundig kluwen’, ‘één van de grootste wetenschappelijke uitdagingen van de 21e en mogelijk ook 22e eeuw’, ‘het ultieme sluitstuk van de schoonheid en gruwel waartoe het menselijk brein in staat is’,…

De wetenschappelijke wereld schuwt de superlatieven niet als het erom gaat de vriendenpas van CC Belgica te omschrijven. Al sinds de op het eerste zicht eenvoudige vriendenpas werd voorgesteld in mei 2014 heeft het kruim van de wetenschap zich over het fenomeen gebogen. Door haar unieke formule lijkt het de bestaande wiskundige modellen resoluut tegen te spreken.

‘Je moet er in zekere zin respect voor hebben,’ knikt Rolf Dieter-Heuer, voorzitter van CERN, de Europese organisatie die onderzoek doet naar elementaire deeltjes. ‘Dit is iets als een compositie van Rachmaninov of een schilderij van Turner: ijl en ongrijpbaar, maar oh zo mooi. Een meesterlijk complexe structuur die alles wat het menselijk vermogen tot nu toe heeft voortgebracht in de schaduw stelt.’

‘Ik krijg er koppijn van,’ kreunt Belgisch Nobelprijswinnaar fysica François Englert, terwijl hij een tweede Dafalgan in zijn glas water mikt. ‘Dus als ge die pas koopt voor 10 euro en ge reserveert 10 dagen voor de rest van het publiek uw kaartjes dan krijgt ge 2 euro korting op uw eerste voorstelling maar dan moet ge bij uw tweede voorstelling…’

‘Neenee, François,’ onderbreekt collega Peter Higgs, ‘ge moet eerst ne computercursus gaan volgen en dan via de computer bestellen maar ge moogt toch ook nog aan de kassa gaan bestellen, maar dan betaalt ge voor uw eerste voorstelling 2 euro meer, tenzij het een voorstelling is die…’ De wetenschappelijke polemiek tussen de twee topbreinen zou nog uren verder gaan.

Ook Stephen Hawking begrijpt er niets van. ‘Zwarte gaten, snaartheorieën, parallele universa… Allemaal klein bier vergeleken met het systeem van de vriendenpas. Dit is het resultaat van een ziek brein, dat geef ik je op een briefje,’ waarna de printfunctie van de stemcomputer van de beroemde geleerde in gang schiet.

‘Klopt,’ lacht een duidelijk opgeluchte Bart Van den Broucke, directeur van CC Belgica. ‘Of tenminste: meerdere zieke breinen. Het heeft onze raad van beheer bloed, zweet en tranen gekost, nachtenlang doorvergaderen, sloten koffie en kilo’s pistolets met hesp maar ik denk dat we met de vriendenpas één van de meest complexe structuren in de menselijke geschiedenis hebben opgezet. Tot ver buiten de landsgrenzen worden we hierom benijd. Hahaha, de ‘vriendenpas’, nog altijd fier dat ik op die naam ben gekomen. Van uw vrienden moet ge het hebben, hé!’ knipoogt Van den Broucke. ‘En als u mij nu excuseert: ik heb nog heel wat slaap in te halen. Zelfs voor een ambtenaar (lacht).’

Dan Brown pende een spannende roman rond het Dendermondse fenomeen. ‘The Friendenpas enigma’ wordt volgend jaar in de boekhandel verwacht.

Hete Dooms

Het buitenbeentje van de groep. Hete Dooms is geen journalistiek katje om zonder handschoenen aan te pakken en bewees al haar kunde in zware justitionele dossiers als 'de Kopvleesmoorden' en 'De beul van Sint Blasius'. Ze heeft twee kindjes, maar geen idee waar.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button