Viering 8 jaar Het Fabriek in mineur

Fuifzaal Het Fabriek in Baasrode viert dit weekend zijn 8-jarige bestaan. Maar de viering dreigt in mineur te verlopen nu het personeel van Het Fabriek stakingsacties heeft aangekondigd.

Al 8 jaar lang is Het Fabriek een vaste waarde in het Dendermondse nachtleven. De fuifzaal van CD&V-gemeenteraadslid Dieter Mannaert zit bij elke fuif nokvol. Maar aan het sprookje dreigt binnenkort een einde te komen.

De fuifzaal dreigt immers ook te delen in de klappen die in de culturele sector vallen door de aangekondigde besparingen van de Vlaamse regering. Het personeel voelt de bui al hangen en besliste na een personeelsvergadering om een stakingsaanzegging in te dienen. Het voltallige personeel eist onder meer compensaties voor het vele nachtwerk. 

‘We hebben even overwogen om ons aan te sluiten bij de nationale stakingsactie op 15 december, maar aangezien dat op een maandag valt, zal onze werkgever op die manier geen hinder ondervinden,’ zegt vakbondsafgevaardigde Béatrice Lomami, die Congolese roots heeft. ‘We vragen al jaren om deels in het zwart betaald te worden, maar op die eis wil Dieter Mannaert niet ingaan. Los daarvan, willen we vooral gecompenseerd worden voor het vele nachtwerk. ‘

De vakbonden hekelen ook het feit dat Mannaert elke keer opnieuw zijn kat stuurt naar het sociaal overleg. ‘Telkens als wij gesprekken willen aangaan blijkt hij plots verdwenen. Niemand weet waar Dieter is, maar wij blijven achter met een kater.’

In een telefonische reactie aan De Klaptand liet Mannaert alvast weten niet onder de indruk te zijn van de dreigementen van zijn personeel. ‘Ik heb nu lang genoeg gezwegen’, aldus Mannaert. ‘Het personeel van Het Fabriek is niet te duur, maar klopt te weinig buren. En bovendien heb ik mijn twijfels over de economische meerwaarde van een aantal van hen.’

Mannaert wijst de vakbonden er overigens op dat ze enkele weken geleden een protocol ondertekenden dat voorziet in een minimale dienstverlening bij syndicale acties. Of de vakbonden daaraan tegemoet zullen komen is voorlopig nog koffiedik kijken, maar Lomami liet alvast weten dat Mannaert zijn verjaardagsfeestje zal moeten vieren met de nachtelijke uitzending van Radio Nostalgie en enkele drankautomaten.

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*