Vermoedelijke IS sympathisant gearresteerd in Dendermonde

In Dendermonde werd dinsdagmiddag een vermoedelijke IS sympathisant opgepakt die ervan verdacht wordt een aanslag voor te bereiden met een bakfiets. Dat vernam De Klaptand.

De gearresteerde die in IS kringen bekend staat als Demetrius Al Bakmani zou ervan verdacht worden deel uit te maken van een terroristische groepering die over gans Europa op nieuwjaarsnacht aanslagen wou plegen met bakfietsen gevuld met explosieven. Hij zou hierbij een leidende rol hebben gehad binnen de groepering als radicale beleidscoördinator (rabeco).

Bij een huiszoeking werden geen wapens of explosieven gevonden, aldus de speurders. Wel kon men beslag leggen op diverse plattegronden van belangrijke openbare gebouwen in het Dendermondse. Vermoedelijk waren de plannen om ondermeer een aanslag op het begijnhof, het zwijveke en het vleeshuismuseum te plegen in een vergevorderd stadium.

“De verdachte is in verdenking gesteld voor deelname aan de activiteiten van een teroristische groep als leidend figuur, dreigen met een terroristische aanslag en ronselen van leden van een terreurgroep”, aldus het federaal parket. “Hij stond reeds op onze shortlist van personen die vatbaar zijn voor radicalisering. Zo droeg hij vaak typische sandalen die ook bij IS strijders populair zijn en toonde hij al geruime tijd uiterlijke kenmerken van radicalisering zoals gezichtsbeharing.”

Naar verluid was Al Bakmani goed voorbereid en kon hij ondermeer via een schijnhuwelijk infiltreren tot in de top van het Dendermondse OCMW. Burgemeester Piet Buyse reageert alvast geschokt op het nieuws maar wil eerst de bevestigingen van het parket afwachten om officieel te reageren. Het dreigingsniveau wordt momenteel niet opgetrokken, wel komen er extra patrouilles langs de lokale invalswegen.

“In het belang van het onderzoek, dat nog volop bezig is, en de verder te verrichten onderzoeksdaden, wordt voorlopig niet meer informatie gegeven”, besluit het federaal parket.

 

De verdachte op trainingskamp tulband-dragen.

De verdachte op trainingskamp tulband-dragen.

About Willy Van Damned

Avatar
Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*