Verko-personeel vraagt om gratis brandhout

Het stakende personeel van de afvalintercommunale Verko is dringend op zoek naar gratis afvalhout en oude autobanden. ‘De houtvoorraad van het containerpark is er inmiddels volledig doorgedraaid. Op die manier staan we hier niet in de kou’, klinkt het aan de poorten van het bedrijf in Appels.

Ruim honderd arbeiders bij de Dendermondse afvalintercommunales DDS en Verko hebben gisteren het werk neergelegd. Het personeel van de intercommunales Verko en DDS is boos over het uitblijven van een goede cao. Door de actie werd er maandag en dinsdag geen afval opgehaald in de gemeenten Dendermonde, Lebbeke, Buggenhout, Hamme, Berlare, Wichelen, Wetteren, Laarne en Melle.

De werknemers willen onder meer een beter loon, een fietspremie en extralegale voordelen zoals ecocheques. Ook de werkomstandigheden kunnen beter. ‘ Zij die in de hal werken waar de compost gemaakt wordt, werken letterlijk in een gaskamer. Ik ben chauffeur en we moeten rondes afleggen van 76 kilometer, met soms maar één ophaler op de vrachtwagen, die dan twintig ton afval per dag in het voertuig werpt. Dat is niet meer normaal’, klinkt het bij de stakers.

media_xll_8009929 De afvalophalers vragen ook meer respect van de inwoners. ‘Wij worden bekeken als het vuil van de straat. Zelfs met nieuwjaar kan er geen druppelke meer vanaf. Vroeger was het allemaal beter. Het is onvoorstelbaar wat wij tegenwoordig allemaal aantreffen op straat. Vorige week nog troffen we hier in Appels in de Heirstraat nog open en bloot de verpakking van een ‘love bondage machine’ aan. Voor de deur van een Vlaams Parlementslid nota bene. Mensen kennen geen schaamte meer.’

Het personeel van Verko is vastbesloten om door te gaan tot de finish. ‘Wij kunnen hier nog wel even piket staan. Al is het ’s nachts wel redelijk fris. Hoewel het containerpark gesloten blijft, willen we bij wijze van gunst wel een oogje dichtknijpen voor bewoners die houtafval of autobanden naar het containerpark brengen. Zij kunnen hun lading dumpen voor de poorten van het bedrijf.’

 

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. Avatar

    Brandhout, waarom wordt het straatvuil zelf niet verbrand? Daar blijf je warm bij. Verko maakt misbruik van de privégegevens van de klant. Je kunt geen appels met peren vergelijken. Daar het vuil tot de hoogste taken hoort van onze beschaving (dat is te merken aan het asiel- en vluchtelingenbeleid, ze willen hier het vuile werk niet doen) worden we wederom bevestigd in een pijnlijke keuze. Aan de vuilnisman moeten wel bepaalde morele eisen worden gesteld. We eisen daarbij meer privacy, niet alleen het vergeetrecht op internet in Frankrijk maar in de hele wereld, dus ook in Appels op straat. Ook de naam van zijn missie zou gewijzigd kunnen worden, we kunnen hierbij denken aan éboueur als een optie.

  2. Avatar

    Misschien kunnen ze een piketje slaan bij onze christen broeders in Syrië. ’t Is daar heet genoeg, naar ’t schijnt. A.M.D.G. (ad majorem dei gloriam)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*