Nieuws

Vampiervis teistert deelnemers Big Jump

De Big Jump editie 2016 krijgt een duchtige staart. De links-ecologische actie die jaarlijks plaatsvindt om de erbarmelijke kwaliteit van de waterwegen te benadrukken heeft slachtoffers gemaakt. Een aantal mannelijke waterratten die op 10 juli aan het Saske in de Oude Dender sprongen, zijn ondertussen met spoed opgenomen in het Sint-Blasiusziekenhuis. Niet omdat ze zich blesseerden of vergiftigd raakten, maar wel omdat ze in aanraking zijn gekomen met een nieuwe vissoort die sinds kort in de rivierarm toeft: de candiru, beter bekend als de vampiervis.

X-ray toont candiru in pietbuis.
X-ray toont candiru in pietbuis.

Spoedarts dr. Geert Versnickel licht toe: “In de loop van de week kregen we een aantal zieken binnen met elk een gelijkaardig verhaal. Het waren allemaal mannen, ze hadden allemaal stekende pijn in de onderbuik en lager én ze hadden allen deelgenomen aan de Big Jump. Aanvankelijk dacht ons team dat de oorzaak van de klachten te zoeken was in de catering rond het evenement. De deelnemers kregen namelijk wat fairtrade “eten en drinken” (de arts maakt effectief duidelijke aanhalingstekens in de lucht, red.) als bedankje na hun sprong. Maar iedereen die dat spul al eens naar binnen heeft moeten murwen, weet dat je van goeden huize moet zijn om zulks deftig te verteren. Maar toegegeven, we hebben ons vergist. En dat gebeurt nochtans echt niet vaak hier in onze kliniek. X-rays brachten uiteindelijk soelaas. De ware toedracht was ontstellend, verbluffend, tot zelfs afgrijselijk: bij al die mannen zat er een klein visje met weerhaakjes vast binnenin hun penis. In hun urineleider, dus. Of in de volksmond: hun pietbuis.”

Een candiru of vampiervis (vandellia cirrhosa).
Een candiru of vampiervis (vandellia cirrhosa).

“De visjes waarvan sprake zijn candiruvisjes, ofte vampiervissen”, vult de arts aan. “Ze komen aan die bijnaam omdat ze zich doorgaans nestelen in lichaamsholtes van andere vissen, dieren en dus ook mensen en daar zuigen ze bloed op om zich te voeden. Normaal gezien vind je deze zoetwatervissen enkel in Zuid-Amerika, maar door de klimaatsverandering zijn ze dus al naar hier uitgeweken.”

“Het zijn behoorlijk schoften, die vissen”, beweert dr. Versnickel. “Eens ze zich in de urogenitale buis genesteld hebben krijg je ze niet zo makkelijk meer weg. In feite is de reconvalescentie afhankelijk van de lengte van ’s mans lid. Patiënten met een penis minimalis, tussen de 4 en 18 centimeter in niet-erecte toestand, staan er eigenlijk het beste voor. Bij hen zijn die visjes meestal via eenvoudige massage te verwijderen. Bij heren met een penis mediocris, tussen de 19 en 29 centimeter, vallen de beestjes nog te elimineren via fysionomische suctie. Voor hen dus evenmin zorgen, want heel wat van onze verpleegkundigen beheersen dat manoeuvre meer dan naar behoren. Tot slot zijn er ook nog de venten met een penis chevalensis, 30 centimeter en meer, zij moeten sowieso onder het kapmes.”

Big Jump 2017 op natte dweilen?
Big Jump 2017 op natte dweilen?

Hebben deze verwikkelingen een invloed op toekomstige edities van de Big Jump? Dat wil de Klaptand weten van burgervader en oerjumper Piet Buyse. “Kijk, in principe geldt er in deze zone een algemeen zwemverbod. We weten natuurlijk dat bijvoorbeeld de scouts, ambtenaren van de belastingen en andere alternatievelingen hier al eens een illegaal plonsje durven te wagen. Daar is op zich niets mis mee. Dat is stout, maar cool. Dus we knijpen daar een oogje dicht. Zonder gevaar is dat echter niet, uiteraard. Deze hele watergeul ligt vol verloren vishaken, vermiste fietsen en knekels van huisdieren. En na elke Katuit worden de tonnen niet-geconsumeerde sprot er hier ook ingesmeten. Wetende dat hier nu ook carnivore vissen zwemmen, werpt een ander licht op de zaak. Misschien moeten de organisatoren toch maar overwegen om de Big Jump in 2017 op grote natte dweilen te arrangeren. Zo sla je twee vliegen in één klap: je omzeilt de gevaren onder het wateroppervlak en je vermijdt dat multiculti-jongeren die denken dat de Big Jump een dance event is hier half komen verzuipen.”

Wie in de Oude Dender wil gaan zwemmen houdt maar beter zijn urogenitale buis potdicht.
Wie in de Oude Dender wil gaan zwemmen houdt maar beter zijn urogenitale buis potdicht.

Steffie Van Overstraeten

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button