AlgemeenNieuws

Tom Bogman ingeschakeld bij bevruchting Hao Hao

Oudegemnaar Tom Bogman heeft een cruciale rol gespeeld in de bevruchting van de panda Hao Hao. Dat heeft dierenpark Pairi Daiza vanmiddag bekendgemaakt.

Enkele weken geleden pakte Pairi Daiza uit het nieuws dat het loopse wijfje Hao Hao kunstmatig gëinsimineerd was. ‘In het kader van de poging tot voortplanting van haar reuzenpanda’s heeft Pairi Daiza het groot genoegen te mogen melden dat de loopsheid van Hao Hao benut werd’, klonk het in het persbericht.

Vandaag maakte het dierenpark meer details bekend over de mogelijke zwangerschap van de panda. Opvallend is daarbij de cruciale rol die Oudegemnaar Tom Bogman zou gespeeld hebben. ‘Het is dus zeker niet alleen zo dat dolfijnen een handje geholpen worden’, verwijst het dierenpark naar mediaberichten van vorige week.

‘Er waren enkele weken geleden vijf toenaderingen tussen mannetjespanda Xing Hui en het loopse wijfje Hao Hao, maar het gedrag van het mannetje was iets te vijandig om tot een natuurlijk conceptie te komen’, aldus het dierenpark vanmiddag op een persconferentie. ‘Daarom werd geopteerd voor kunstmatige inseminatie. Voor die operatie deden we een beroep op Tom Bogman, de man die vorig jaar gelauwerd werd door onze nationale spermabank. Hij is in ons land dé autoriteit op het vlak van aftappen van sperma.’

‘Nadat Bogman het pandazaad onder verdoving aftapte bij Xing Hui, werd Bogman ook ingeschakeld bij het insemineren van Hao Hao. Bogman kroop daarvoor in een pandapak in een poging om de inseminatie zo natuurlijk mogen te laten verlopen. Dat gebeurde een eerste keer toen er een toename van oestrogeen werd vastgesteld bij Hao Hao. Omdat dit ’s anderendaags nog steeds het geval was, werd een tweede keer tot kunstmatige bevruchting overgegaan’, aldus de woordvoerder van Pairi Daiza.

Ook toen zou Bogman zijn pandapak hebben aangetrokken om het sperma op de meest natuurlijk mogelijke manier in te brengen. ‘Op die manier voelde Hao Hao zich helemaal op haar gemak. De succesratio bij inseminaties bedraagt doorgaans 20 procent, maar we hebben goede hoop dat de kans op een succesvolle bevruchting een pak hoger ligt door de actieve deelname van Tom aan het hele proces. ‘

‘Als het niet lukt, dan proberen we het volgend jaar opnieuw en dat gaan we blijven doen, want de twee panda’s zijn jong en gezond en er is dan ook geen enkele reden waarom het op een keer niet zou lukken’, zegt Tim Bouts, directeur Zoölogie in Pairi Daiza. ‘De babypanda blijft hier vier jaar en wordt dan teruggestuurd naar China. Daar zijn ze bezig met reïntroductieprogramma’s in de natuur. Dus het zou goed kunnen dat een panda die in Pairi Daiza wordt geboren, uiteindelijk in de Chinese natuur terechtkomt.’

Pas over enkele maanden zal duidelijk worden of de bevruchting van Hao Hao inderdaad met de geboorte van de eerste pandababy op Belgische bodem zal worden bekroond.

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button