AlgemeenCultuurNieuws

Theatercafé lanceert datingapp ‘Minder’

Het Theatercafé in de Kerkstraat in Dendermonde lanceert een eigen datingapp. ‘Minder’ is specifiek gericht op de bezoekers van CC Belgica. Dat laat uitbater Joost Dierickx weten.

Het Theatercafé in de Kerkstraat is al jaren een vaste waarde in het Dendermondse nachtleven. Het café pionierde onder meer met het gratis ter beschikking stellen van fleecedekentjes. Ook het zomercafé Café Jardin in de tuin van het Huis van Winckel is een idee dat ontsproten is aan het brein van uitbater Joost Dierickx.

Het gros van het clienteel van het Theatercafé zijn bezoekers van CC Belgica. Omdat Dierickx de voorbije jaren vaststelde dat steeds vaker mensen de voorstellingen in het CC vroegtijdig verlaten om in het Theatercafé van een streekbiertje te genieten, lanceert Dierickx nu de datingapp ‘Minder’. ‘Een avondje Belgica is misschien een sociale activiteit, een pint pakken in mijn café ook. Mijn café brengt al langer mensen bij elkaar. In dat opzicht is deze app een logische volgende stap.’

Onze bekendste redacteur heeft voorlopig alleen een profiel op Tinder.
Onze bekendste redacteur heeft voorlopig alleen een profiel op Tinder.

Het idee begon bij Dierickx te rijpen na de jongste passage van standup-comedian Veerle Malschaert in het cultureel centrum. ‘Slechts twee mensen bleken een ticket voor de voorstelling gekocht te hebben. Die mensen verkeerden dan nog in de waan dat het om een melancholische diavoorstelling over supermarkt Malschaert ging. De grappen van Veerle maakten geen indruk op het duo dat binnen de kortste keren in mijn café zat. De duidelijke klik die er was tussen de twee aanwezigen, inspireerde mij tot het bouwen van een app die dat soort afspraakjes faciliteert.’

De app van het Theatercafé is gebaseerd op het welbekende Tinder. ‘Bezoekers van Belgica kunnen via de app aangeven welke voorstelling ze bijwonen en of ze geïnteresseerd zijn in mannen en vrouwen. Tijdens de voorstelling kunnen gebruikers met één druk op de knop ‘Dit volstaat’ aangeven dat ze genoeg van de voorstelling hebben gezien. Op dat moment wordt een pushbericht verstuurd naar alle andere aanwezigen die zich op de app hebben aangemeld’, vertelt Dierickx.

‘Mensen die op dat moment aangeven dat ze ook voldoende cultuur voor die avond hebben gehad, kunnen dan, net als op Tinder, door alle lotgenoten bladeren en aangeven met wie ze iets willen gaan drinken en met wie niet. Als er een match is, kunnen die mensen dan de zaal verlaten. Op vertoon van de app krijgen ze dan gratis een portie gemengd zodat hun date nog net iets gezelliger wordt’, aldus de uitbater van het café.

Bij het bouwen van de app werd geen detail over het hoofd gezien. ‘Zelfs voor het uitzonderlijke geval dat slechts één iemand de zaal vroeger zou willen verlaten hebben we een oplossing voorzien. De aanwezige personeelsleden van Belgica en mezelf zitten immers ook in de app. Als er geen andere kandidaten zijn zullen wij de eenzame Belgica-bezoeker gezelschap houden’, gaat Dierickx verder.

Ook Dierickx zelf en het personeel van CC Belgica hebben een profiel op Minder.
Ook Dierickx zelf en het personeel van CC Belgica hebben een profiel op Minder.

‘Maar in alle eerlijkheid, in al die jaren dat ik het voorrecht heb om de kantine van het cultureel centrum uit te baten, heb ik nooit geweten dat slechts één iemand het klassieke gejengel, stuntelige acteerwerk of hoogdravende literatuurgezwets niet kan uitzitten. Dat mijn café op vrijdag- en zaterdag tussen 20 en 22 uur aardig volloopt zegt in dat opzicht voldoende’, aldus Dierickx.

Dat de app de naam Minder kreeg is volgens Dierickx geen toeval. ‘Ik ben best trots op die naam want ik heb er lang over nagedacht’, zegt Dierickx. ‘Er is uiteraard de herkenbaarheid: Minder doet meteen aan Tinder denken. Maar Minder is ook een knipoog naar het feit dat de gebruikers de voorstelling die ze bezochten wellicht iets minder geslaagd vonden.’

Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Gerelateerde artikels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button