Streekgerecht: Thaise Curry op Deiremonse wijze

Hoewel onze Denderstad geen Thaise horecazaken kent, leren de Dendermondenaren toch beetje bij beetje de Thaise keuken (opnieuw) kennen. Opnieuw, want van oorsprong is de Thaise curry eigenlijk ook een Dendermonds streekgerecht dat reeds in de 14e eeuw geserveerd werd in onze stad.

pietbuysentruytGeschiedenis

Het is Robrecht van Bethune, de befaamde graaf van Vlaanderen, die het bizarre streekgerecht voor het eerst opmerkte in 1307. Door de toenmallige kippencrisis waren deze erg schaars, wat er voor zorgde dat enkel de rijke burgerij van kippenvlees kon genieten.

Alle Vlaamse etablissementen sloofden zich dan ook uit om met de meest originele kippenschotels voor de dag te komen om de graaf te plezieren. In de brasserij waar zich tegenwoordig de Mechelse Steenweg bevindt werd kip met de  lekkere “saus van het keur” gemaakt. Robrecht bleek van dit speciale gerecht zo onder de indruk te zijn, dat hij zichzelf uitriep tot De Haan van Vlaanderen waarna hij de lokale nederzetting meteen als aparte stad erkende door het “zijn persoonlijk mondje aan de dender” te dopen. Kip Keur was geboren.

Ingrediënten

600 g kipfilets
500 ml kokosmelk (of kokosroom)
1 eetlepel rode currypasta
3 dl kippenbouillon
1 rode paprika
1 rode chilipeper
150 g extra fijne sperzieboontjes
1 duim gember
2 limoenblaadjes

Tip: Probeer voor dit gerecht een portie verse rode currypasta te bemachtigen. Momenteel is dit product verkrijgbaar in heel wat Dendermondse supermarkten zoals Colruyt, lidl, of zelfs de Delhaize op’t Vestje (als deze nog bestaat tegen u het gerecht gaat maken).

Bereidingswijze Kip Keur:
– Verhit een kookpot op een zacht vuur en verwarm daarin de kokosmelk. Voeg er de rode currypasta aan toe. Meng alles even met de garde.
– Schenk er de kippenbouillon bij, samen met de limoenblaadjes.
– Schil het knolletje gember en rasp het in de kokosmelk.
– Snij de rode paprika in twee of vier stukken. Snij de partjes paprika in grove stukken.
– Snij de rode chilipeper overlangs en verwijder de zaadjes. Snij de pittige smaakmaker in fijne stukjes.
– Knijp of snij de topjes en de steeltjes van de sperzieboontjes. Snij de groente vervolgens middendoor.
Tip: Neem u tussendoor een Dendermondse tripel
– Voeg de stukjes paprika, chili en de halve boontjes toe aan de pot. Laat de groenten garen in de kruidige kokosmelk.
– Neem de kipfilets erbij. Snij het vlees in dobbelstenen. Doe ook de stukjes gevolgelte in de pot. Laat alles zo’n 20 minuten sudderen op een zacht vuur.

Schenk het mengsel in de pot met kip en rode curry, en serveer met een lekkere portie rijst!  Nu nog een (bronzen) palmboom erbij en het plaatje is af!

About Piet Buysentruyt

Piet Buysentruyt
Piet Buysentruyt (Dendermonde, 18 oktober 1958) is naast burgemeester van Dendermonde ook een zeer voortreffelijke amateurskok, die bekendheid verwierf door zijn kookrubriek in De Klaptand. Buysentruyt volgde zijn avondopleiding in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna ging hij werken in diverse binnen- en buitenlandse restaurants, waarna hij uiteindelijk toch terugkeerde naar zijn geliefde Vaderland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*