Streekgerecht: Indische Kofta op Dendermondse wijze

De bekende Indische schotel “Kofta” is eigenlijk een verborgen streekgerecht. Het was pater Pieter Jan De Smet die deze Dendermondse “tomaten met balletjes” bij de Indianen introduceerde, en zo deze culinaire lekkernij op de kaart wist te zetten. pietbuysentruyt

Geschiedenis

De Dendermondse Pieter Jan De Smet was een jezuïet-missionaris, ontdekkingsreiziger en pionier, die bij de indianen bekend stond als de Grote Zwartkok.
Hij verliet zijn geboortestad zonder afscheid te nemen van zijn familie, en werd in Amerika tot priester gewijd. Tijdens zijn tochten legde hij 290.000 km af, waarbij hij telkens de kookpot bij de hand had. Overal waar hij kwam was het recept van balletjes in tomatensaus dat hij leerde van zijn grootmoeder een succes.
Toen hij mee de onderhandelingen met de indianen voerde bij de vredeconferentie met de Sioux en hun hoofd Sitting Bull te Fort Rice in 1868 waren het diezelfde tomatenballetjes die de doorslag gaven.

Het overmaken van het exclusieve recept aan de indianen, die het meteen Kofta doopten, vormden deel uit van het verdrag van Fort Laramie.

Ingrediënten

Gehaktballen:
500 gram Dendermonds gehakt
1 ajuin (de groente, niet de inwoner)
1 teen knoflook uit de knijper
zwarte peper
kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, gemalen cardamom (1:1:1, samen 1 eetlepel)
een half gedroogd rood pepertje, verpulverd (draag handschoenen, anders wenen!!)
paneermeel
½ theelepel zout
1 ei

Tomatensaus: 

1 ajuin (zie hierboven)
3 tomaten korianderpoeder, geelwortelpoeder, komijnpoeder, gemberpoeder (2:1:1:1, samen 1 eetlepel)
1 fijngehakt rood pepertje zonder pitjes
zout naar smaak
1 eetlepel tamarindepulp of citroensap
1,5 decilter cocosmelk, gemaakt van 3 eetlepels geraspte cocos en 2 deciliter kokend water
60 gram ghee, of 40 gram boter + 2 eetlepels olie

Bereidingswijze

Maak eerst de balletjes. Snipper of stamp een ui heel fijn.
Meng het gehakt met alle ingrediënten voor de gehaktballen, en vorm er balletjes ter grootte van een golfbal van.
Snipper de ui voor de saus grof.  Drink een Dendermondse trippel.
Was de tomaten, ontvel ze desgewenst, en snijd ze in stukjes.
Maak de cocosmelk: giet kokend water over de geraspte cocos, laat twintig minuten staan, zeef dan het vocht. Pers hierbij de cocos een beetje uit. Als je dat te veel moeite vindt, kun je ook 1/8 blokje creamed coconut nemen en dat smelten met wat water. De smaak zal iets anders zijn, maar ook lekker.

Bereiding: Verhit ghee of boter en olie in een braadpan. Doe de balletjes in de pan en braad ze aan alle kanten bruin. Neem ze uit de pan en leg ze even op een bord met keukenpapier. Drink nogmaals een Dendermondse trippel.
Fruit de ui één minuut, voeg dan de tomaten toe. Doe na nog vijf minuten fruiten de kruiderij voor de saus erbij en fruit nog eens vijf minuten. Doe dan de cocosmelk erbij, en citroensap en zout. Roer goed om.

Leg de gehaktballetjes terug in de pan en laat ze in ongeveer twintig minuten gaar sudderen, met het deksel erop. Schep ze af en toe voorzichtig om.

About Willy Van Damned

Hoofdredacteur, epigramoloog en enige overblijvende oprichter van "Den Klaeptaent" in 1087. Schreef in het verleden ondermeer voor de het Aalsterse magazine The Onion en The New Donk Times.