Streekgerecht: Dendermondse frikandellen

Iedereen kent uiteraard de Dendermondse Paardenworsten, een lekkere lokale delicatesse die bij menig Dendermondenaar, zeker in deze periode, meermaals per jaar op het menu staat. Veel minder bekend, zijn  de echte Dendermondse Frikandellen.

Onterecht, uiteraard want dit lekker product van bij ons is in een handomdraai klaargemaakt. De frikandel is een langwerpige, donkergekleurde staaf van verschillende soorten vlees die warm gefrituurd wordt gegeten.

Door mijn voorliefde voor geschiedenis geef ik toch gauw even mee wat de Frikandel zo Dendermonds maakt: Ze werd in 1954 gelanceerd door de Dendermondse slagersknecht Gerrit de Vries, die gehaktballen maakte die hij aan de horeca verkocht. Door een wijziging in de Warenwet moest hij zijn product, dat in de smaak viel bij zijn klanten, veranderen. Zijn oplossing was de vorm maar niet het recept te wijzigen: van de bal maakte hij een worst. De naam voor zijn product werd hem door een vrouwelijke snackbarhouder van Duitse afkomst ingefluisterd: daar bestond de Frikadelle, een platte gehaktbal. De Vries nam die naam over.

pietbuysentruytDat is ook meteen de reden waarom echte frikandellen tot op de dag van vandaag nog steeds 5% paardenvlees bevatten.

Bereidingswijze

Dit recept is goed voor ongeveer 4 frikandellen.

* 500 gr runder- of kalfsgehakt, zeer fijn gemalen
* 100 gr paardenvlees (om het extra Dendermonds te maken)
* 1 theelepeltje zout
* 1 mespunt peper
* 1 mespunt piment
* 1 mespunt nootmuskaat
* Naar smaak iets uienpoeder
* 75 gram koks- of slagroom.

Bereiding:
Alles gaat in de keukenmachine en op hoge snelheid wordt er in korte tijd een ‘farce’ van gemaakt, dit is een zeer fijn vleesdeeg. (In slagerstermen heet dit ‘cutteren’). Daar moeten nu, dat is het moeilijkste, pijpjes van gedraaid worden. Die slappe pijpjes gaan meteen in heet water. Ze worden stijf en gaar. Na 10 min. er uithalen en op laten drogen.

Daarna kan je ze frituren samen met frietjes, uiteraard afkomstig van een lekkere lokale streekaardappel!

 

About Piet Buysentruyt

Piet Buysentruyt (Dendermonde, 18 oktober 1958) is naast burgemeester van Dendermonde ook een zeer voortreffelijke amateurskok, die bekendheid verwierf door zijn kookrubriek in De Klaptand. Buysentruyt volgde zijn avondopleiding in de hotelschool Ter Duinen in Koksijde. Daarna ging hij werken in diverse binnen- en buitenlandse restaurants, waarna hij uiteindelijk toch terugkeerde naar zijn geliefde Vaderland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*