Straatfotograaf weg uit Dendermonde

Artur Eranosian, straatfotograaf en antropoloog, wil niet langer in Dendermonde wonen. ‘Het is een etnisch-religieuze enclave geworden van een zeer gesloten, bekrompen gemeenschap’, klinkt het in een gesprek met De Klaptand.

Artur Eranosian is al meer dan tien jaar straatfotograaf en werd bekend door zijn fotoreportages over daklozen in de stationsbuurt, het extreme geweld van drugkartels in de Serbos en groepsverkrachtingen in Het Keur. De fotograaf is onlangs verhuisd omdat hij niet langer in Dendermonde wilde wonen.

Eranosian vindt dat Dendermonde ‘niet meer te redden valt’ omdat ‘de gemeente steeds bekrompener wordt en daardoor steeds intoleranter’. ‘Tot 2005 was ik nog gematigd positief over Dendermonde. Ik zag de problemen, maar dacht dat sommige buurten er wel bovenop zouden komen, zoals in New York een buurt ook kan omslaan’, zegt de fotograaf.

‘De Dendermondenaren hebben een sterk parochiale cultuur. Dendermonde is een etnische enclave van een zeer gesloten gemeenschap. Daarop heeft zich een toenemende verzuring gevestigd, een onderstroom die steeds belangrijker wordt’, bekritiseert de fotograaf.

‘Er valt bovendien zo weinig te beleven in de straten van Dendermonde dat ik mijn beroep als straatfotograaf niet kan uitoefenen,’ aldus nog de fotograaf. ‘Altijd maar lege straten fotograferen is ook niet leuk.’

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*