Stijn Veldeman met vingers in de neus 11de op BK Halve Triatlon

Op het recentste Belgisch Kampioenschap Halve Triatlon in Deinze heeft Stijn Veldeman met de vingers in de neus een prachtige elfde stek veroverd. Voorwaar geen sinecure in die houding. Veel toeschouwers sloegen het bizarre tafereel verbaasd en soms smalend gade, maar sportkenners spreken van een “revolutionaire sprong voorwaarts in de evolutie van het triatlon, te vergelijken met het effect van de fosburyflop op het hoogspringen.”

Stijn geeft grif toe dat hij verwonderd opkeek toen zijn coach met het idee van de vingers in de neus kwam aandraven. “Ik was al in volle voorbereiding van het BK toen hij zijn vondst naar voren schoof. Aanvankelijk dacht ik dat het om een grap ging, maar hij beweerde bij hoog en bij laag dat die houding mijn aerodynamica zou verhogen. En hij had gelijk. Toch was het niet simpel. De 80 kilometer fietsen en de 20 kilometer hardlopen vallen nog te verteren, maar tweeëneenhalve kilometer zwemmen met zo’n wijs- en middenvinger in je neus is écht niet van de poes.”

Net daar wrong het schoentje bij tweelingbroer Stefaan. Ook hij wou de nieuwe houding meteen uittesten op het BK, maar kwam tijdens het zwemmen al snel in de problemen met zijn ademhaling. “Normaal gezien adem ik om de twee crawlslagen in via mijn mond om dan via mijn neus snel uit te ademen. Nu kon dat niet omdat mijn neus volledig verstopt zat én omdat ik ook maar één arm vrij had voor mijn zwemslag. Daar kwam nog eens bij dat ik na vijftig meter van een concurrent al een elleboogstoot in mijn linkerzij kreeg, waardoor mijn coördinatie nog meer verkrampte. Het leek meer op verzuipen dan op zwemmen. Ik zal er tijdens mijn dagelijkse 500 baantjes om zes uur ’s ochtends in de Olympos toch wat meer aandacht aan moeten besteden. Ik ben echt wel sterker dan mijn 24ste plaats van vandaag laat vermoeden”, zucht een duidelijk aangeslagen Stefaan nog na.

Nog erbarmelijker verging het Toon, de derde broer. Hij kwam tijdens het lopen onfortuinlijk ten val na een ongelukkig manoeuvre van een toeschouwer op een Segway. Toon viel pardoes op zijn elleboog, waardoor zijn vingers zijn frontale sinus doorboorden. Gelukkig was de klap niet zo hevig, anders was de voorhoofdskwab van Toons hersenen misschien geraakt. Dan zouden de gevolgen niet te overzien geweest zijn. Toon moest de wedstrijd staken, maar de artsen verzekeren dat hij spoedig weer topfit zal zijn.

Ondanks de kleine euvels en aanpassingen zijn de drie broers er rotsvast van overtuigd dat ze tijdens de volgende Iron Man in Hawaï (10 oktober 2015, red.) met hun nieuwe techniek de wereld met verstomming zullen slaan. Meer nog, ze hopen er zelfs puike resultaten neer te zetten op één been.

veldeman

De drie broers Veldeman. Toon staat in het midden en rechts staat Stijn. Of Stefaan. Onze fotoredactie houdt ze maar niet uit elkaar. In ieder geval, als Stijn de rechtse is, is Stefaan de linkse. Of omgekeerd.

 

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*