Stationsomgeving Schoonaarde erodeert geheel vanzelf tot ondergrondse parking

“Wat een pronkstuk is die parking van het station van Schoonaarde toch!” straalt een bijzonder opgetogen en alomtegenwoordige schepen Leen Dierick (CD&V). “Wereldwijd is het de eerste kavel die zichzélf, op gehéél natuurlijke wijze, heeft omgevormd tot een ondergrondse parkeerzone. En daar mogen we als stadsbestuur, samen met de NMBS, Infrabel en het agentschap Onroerend Erfgoed, uitermate trots op zijn.”

“Jong, ikzelf heb nog maar een paar maanden geleden ontdekt dat dat stuk daar over de brug van Appels ook nog bij Dendermonde hoort. Dat is veel oppervlakte om u nog snel-snel op te profileren, hoor”, geeft Dierick ruiterlijk toe. “Maar toch ligt Schoonaarde, en meer bepaald de stationsomgeving, mij en het stadsbestuur na aan het hart. Dat hebben we in het verleden al meermaals bewezen. We hebben dat gedrocht van een oud gemeentehuis met de grond gelijk gemaakt, hebben dat kille, betonnen dorpsplein omgevormd tot een gezellige en verbindende woonbuurt en hebben zo die achterhaalde en muffe kermis de definitieve doodsteek gegeven. Je moet het maar doen! Via de VRT-verkiezingswebsite jijkiest.be werd het voorstel geopperd om de naam ‘Schoonaarde’ om te dopen naar ‘Lelijkkassei’, omdat het accurater zou zijn. We houden dat spitse idee in beraad, omdat we burgerparticipatie essentieel vinden.”

“Maar niet alleen die pluim steken we op onze hoed. Ook het dossier van de stationsomgeving volgen we al jaren met argusogen. We beseffen maar al te goed dat Schoonaarde een belangrijke halte is voor onze pendelende werknemers en studenten uit Schoonaarde en Oudegem-Eegene. Ook mensen uit buurgemeenten Wichelen, Berlare en Lede-Vogelenzang zijn sterk afhankelijk van de stopplaats. ‘Bemin je naaste als jezelf’ is een mooie christelijke gedachte die we hoog in het vaandel voeren en daarom laten we die personen absoluut niet in de kou staan. Dat we die behulpzame en vriendelijke stationschef vanachter zijn loket hebben gesleurd en de deuren van dat schattige, warme gebouw definitief hebben laten sluiten, past volledig in die gedachte. Zelfredzaamheid opwekken is immers een daad van medemenselijkheid.”

“Nu moeten we ook eerlijk zijn met de burger. De heraanleg van de stationsparking van Schoonaarde zou de stad een goeie 105.421,85 euro kosten. Een flinke slok op de borrel. Deze raming dateert uit 2004. We dachten dat de inflatie haar werk wel zou doen en hebben daarom bewust geduld uitgeoefend om zo onze stadskas op geheel spontane wijze te laten spekken. Ondertussen hebben we geïnvesteerd in véél belangrijker issues als vibrazonnebanken en andere champagne voor onze stadsrecepties. En kijk, inmiddels hoeven we niet meer te investeren, want de parkeerzone heeft zichzelf herschapen op een manier die onze stad de internationale allure geeft die ze verdient. Je ziet, het loont letterlijk en figuurlijk om die parkeerzone te laten aanmodderen.”

“Wat ook meespeelt -en weinig mensen weten dit- is dat de kasseien van de parking eigenlijk een beschermd monument zijn. Je giet daar niet zomaar afsfaltprut over. Néé, je houdt zo’n monument in ere. Dat trekt immers massa’s toeristen aan. Wie Schoonaarde een beetje kent, weet dat het toerisme een van de belangrijkste bronnen van inkomsten is en dat de horeca en winkels daardoor welig tieren. Dus ook voor onze lokale middenstanders is die extra ondergrondse parkeerruimte een godsgeschenk. Als stad gaan we enorm prat op ons rijk cultureel patrimonium en onze monumenten. Als je weet dat de Parelvissers, met o.a. Greg Van Avermaet en Oliver Naesen, zich er gaan voorbereiden op Parijs-Roubaix én dat ze het Bos van Wallers in vergelijking ‘een eitje’ noemen, dan besef je dat je pas écht met erfgoed te maken hebt. New York heeft zijn Vrijheidsbeeld, Caïro zijn piramides, Kuala Lumpur zijn Petronas Twin Towers, Barcelona zijn Sagrada Familia, Istanbul zijn Aya Sophia en Dendermonde zet daar godverrrrrrdomme toch maar mooi de parmantige kasseistrook van Schoonaarde station tegenover!”

About Suzanne L. Vordmann

Epigrafe, grafologe en verwoed scrabbelaarster. Schrijft omdat er op Brussel-Vlaams en Rijsel-Frans toch niks meer te beleven valt.

One comment

  1. Jo van ons Thérèse

    De redding is nabij. Met Leen en Tomas straks samen in het toekomstig college van Dendermonde kunnen we nu echt spreken van een “Kerkhofcoalitie” .
    Hoop dat ze de plannen en de centen voor het nieuwe rusthuis – waarvan de volle spaarpot in de vorige legislatuur op louche wijze werd verdonkeremaand – samen ontgraven en niet verder verknekelen.
    In’t laatste geval moet ik mijn moeder misschien zelf straks vroegtijdig doodnijpen en doe normaal geen vlieg kwaad. Muggen wel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*