Stadsbestuur wil Saudi-Arabië helpen bij organisatie hadj

Het Dendermondse stadsbestuur wil Saudi-Arabië volgend jaar helpen bij de organisatie van de pelgrimstocht hadj. Dat staat in een brief die burgemeester Piet Buyse heeft gestuurd naar de Saudische overheid. ‘Onze ervaring in crowd management kan bijzonder nuttig zijn’, luidt het onder meer.

Vorige week kwamen in de buurt van de heilige stad Mekka in Saudi-Arabië meer dan 700 moslims om het leven toen ze vertrappeld werden tijdens één van de rituelen van de hadj. De moslims waren op weg naar de Jamarat-Brug, een vijf verdiepingen hoge structuur, die de drie pilaren die de duivel vertegenwoordigen omringt. Tijdens de hadj moeten moslims naar die pilaren steentjes gooien. Het dramatische ongeval is het zoveelste en tevens een van de zwaarste incidenten in de geschiedenis van de hadj. In 1990 kwamen 1.426 moslims, maar ook andere jaren kwamen honderden mensen om het leven. Enkele weken geleden viel bovendien een bouwkraan bovenop de Grote Moskee, wat het leven kostte aan 107 mensen.

Na het incident laaide in de moslimwereld de kritiek op de organisatie van de hadj opnieuw op. ‘De Saudische regering zou de verantwoordelijkheid van dit triestige ongeval moeten accepteren. Wanbeheer en verkeerde acties hebben deze catastrofe veroorzaakt’, klonk het op de website van de Iraanse leider Ali Khamenei. Maar die kritiek wordt door expert van tafel geveegd. ‘De hadj in goede banen leiden is vooral ook een zeer moeilijke uitdaging. Een gigantische mensenmassa maakt precies dezelfde beweging op een paar dagen tijd’, zegt professor Islamistiek Jo Van Steenbergen (UGent). Hij wijst er op dat Saudi-Arabië de voorbije jaren gigantische investeringen deed om de mensenmassa op te vangen.

Maar die inspanningen bleken niet te volstaan. Burgemeester Piet Buyse betuigde in een brief naar de Saudische overheid zijn medeleven met de honderden slachtoffers. ‘Dit is een drama dat de hele wereld raakt,’ aldus Buyse, verwijzend naar de tientallen buitenlandse slachtoffers. ‘Omdat we willen dat zulke drama’s zich niet meer herhalen, willen we de Saudische overheid graag met raad en daad bijstaan.’

Volgens Buyse beschikt Dendermonde over meer ervaring met crowd management dan de Saudi’s. ‘Wij zijn het gewoon om grote mensenmassa’s in onze stad te ontvangen en die massa’s in goede banen te leiden. Ik denk dan in de eerste plaats aan de Ros Beiaardommegang en Katuit, maar er is ook nog onze wekelijkse maandagmarkt. In de aanloop naar Marktrock Dendermonde werd in de schoot van de lokale politie DMDCM (Dendermonde Crowd Management) ontwikkeld, een professionele tool om grote massa’s in goede banen te leiden. ‘

Buyse erkent dat DMDCM tijdens Marktrock niet gebruikt moest worden, maar is er rotsvast van overtuigd dat de Dendermondse uitvinding toekomstige incidenten in Mekka kan verbieden. ‘Het systeem heeft zelfs zonder dat we het moesten gebruiken zijn nut al bewezen. Er is de voorbije jaren immers niemand in onze stad vertrappeld’, aldus nog Buyse.

Bovenop DMDMCM wil de stad Saudi-Arabië ook ander advies geven om de risico’s in te perken. ‘Misschien is het een optie dat de drie pilaren door een gilde van reuzendragers voor de stad worden gedragen. Het publiek zou dan langs de straatkant kunnen staan en vanuit die positie steentjes kunnen gooien. Die steentjes kunnen uitgedeeld worden door vrouwen in traditionele klederdracht. Omdat de grote massa zich niet massaal naar dezelfde plek moet begeven kan het risico op rampen zoals de voorbije week fors verkleind worden. ‘

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. De bijstand van Dendermonde zal niet zomaar afgewezen worden. Ik weet niet of Dendermonde en Mekka zustersteden zijn, maar een cultureel uitwisselingsprogramma ter viering van de stedenband zou uniek zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*