Stadsbestuur waarschuwt voor modder op de weg

Automobilisten en andere weggebruikers moeten dezer dagen niet alleen rekening houden met slechte zichtbaarheid door een laaghangende zon, maar ook modder op de weg veroorzaakt in het najaar al eens problemen. Landbouwers zijn volop bezig met hun oogst en daardoor blijven rond velden en boerderijen onvermijdelijk moddersporen achter.

Door de moddersporen liggen wegen er vaak spekglad bij, soms met ernstige verkeersongevallen tot gevolg. Landbouwers zijn wettelijk verplicht om een smerig wegdek te reinigen en ze moeten andere weggebruikers attent te maken op eventueel slipgevaar. Daarvoor kunnen ze gebruik maken van de verkeersborden ‘modder op de weg’. Wanneer ze dat niet doen, riskeren ze aansprakelijk gesteld worden voor eventuele ongevallen.

Verschillende gemeenten met veel landbouwgrond hebben de voorbije jaren ook al een meldpunt opgericht waar modderproblemen kunnen worden gemeld. Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid benadrukt dat de verantwoordelijkheid niet alleen bij de boeren ligt, maar ook bij de andere weggebruikers. Om ongevallen te voorkomen verspreiden zij volgende tips:

  • Breng begrip op voor landbouwers die hun oogst moeten binnenhalen, hou rekening met het extra verkeer dat hierdoor ontstaat. Een beetje hoffelijkheid kan wonderen doen.
  • Wees voorbereid op eventuele vuile wegen in landbouwgebied. Pas uw snelheid aan.
  • Kijk uit voor landbouwers die zich op de rijweg kunnen bevinden om die schoon te maken. Matig uw snelheid bij het voorbijrijden van de werkzaamheden.
  • Sla waarschuwingen over slipgevaar niet in de wind, maar pas uw rijstijl aan.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*