Stadsbestuur roept strooizout terug

Het Dendermondse stadsbestuur roept alle zakken strooizout die het voorbije weekend werden uitgedeeld terug. Aanleiding is een foutje bij de leverancier van het strooizout.

Het voorbije weekend werd er in Dendermonde, ondanks de warme temperaturen volop strooizout bedeeld. Inwoners konden op drie verschillende locaties terecht om er een gratis zak van tien kilogram af te halen. In totaal werden er 4.750 zakken uitgedeeld, goed voor in totaal 47.500 kilogram strooizout. Hoewel er minder strooizout werd uitgedeeld dan enkele jaren geleden, had eerste schepen Leen Dierick het toch over een groot succes en ‘een vlekkeloze bedeling’.

Vanmorgen verstuurde Dierick totaal onverwachts een persbericht uit met daarin de boodschap dat de stad alle inwoners die het voorbije weekend een zak strooizout ophaalden oproept om hun zak ongeopend opnieuw binnen te brengen bij de technische dienst op het Hoogveld. ‘Na een kwaliteitscontrole door de lokale politie bleek vanmorgen dat het bedeelde strooizout niet aan onze strenge kwaliteitsnormen voldeed’, klinkt het in het persbericht.

Volgens Dierick bleek het strooizout totaal ongeschikt om spekgladde voetpaden te vermijden en maakten verschillende testpersonen tijdens de kwaliteitscontrole hardhandig kennis met de aarde. ‘Naar analogie met de sjoemelsoftware van Volkswagen zouden we kunnen stellen dat het hier om sjoem(p)elzout gaat’, probeert Dierick in het persbericht met enige humor het probleem te minimaliseren.

‘Wij bekijken momenteel met de leverancier op welke termijn hij ons nieuw, hoogwaardig strooizout kan leveren’, aldus de schepen. ‘In tussentijd vragen wij inwoners om de zak absoluut niet te openen en ver buiten het bereik van kinderen te bewaren. Wie vragen heeft, kan terecht bij de stadsadministratie op het e-mailadres strooizout@dendermonde.be.’

tomasroggemanN-VA-raadslid Tomas Roggeman kreeg vanuit de stadsadministratie een tip over het debacle met het strooizout. ‘Ik heb zelfs enkele foto’s kunnen nemen van agenten die tegen het asfalt smakten. Wij eisen hoe dan ook een grondig onderzoek van deze affaire. Wij willen weten wat er precies mis is met het strooizout. Vooral het feit dat Dierick vraagt om de zak ver buiten het bereik van kinderen te bewaren, baart ons zorgen.’

In een telefoongesprek met de redactie van De Klaptand wil Dierick niet vertellen wat er precies misgelopen is het met strooizout, maar bronnen binnen het stadsbestuur beweren dat de zakken die het voorbije weekend werden uitgedeeld geen strooizout maar cocaïne bevatten. ‘De leverancier laat zijn zout in zakken van 10 kilogram overkomen uit de zoutmijnen in Colombia. Volgens hem is er wellicht iets verkeerd gelopen omdat hij op zijn bestelbon de woorden white snow had gekriebeld. Wellicht dachten ze daarom in Colombia dat ze cocaïne moesten leveren’, klinkt het binnen de stadsadministratie.

Het incident is een zoveelste smet op het blazoen van schepen Leen Dierick. Enkele maanden geleden kwam Dierick nog in opspraak na enkele respectloze ontknekelingen op het kerkhof in Appels. De oppositie wil dit nieuwe incident dan ook niet zomaar laten passeren. ‘We hopen dat het stadsbestuur snel duidelijkheid verschaft over de ware toedracht van deze affaire en dat wij als oppositie niet aan het lijntje worden gehouden’, klinkt het bij Tomas Roggeman.

Het N-VA-raadslid vermoedt overigens dat er geen menselijke fout in het spel is als het effectief om cocaïne blijkt te gaan. ‘Ik heb een neus voor dit soort zaken en het zou me niet verbazen als uiteindelijk blijkt dat één van de drugskartels uit de Serbos achter de verkeerde bestelling zit.’ Roggeman hoopt dat het stadsbestuur alles in het werk stelt om incidenten met het ‘strooizout’ te vermijden. ‘Desnoods moeten er ploegen van Spoor 2 worden uitgestuurd om het goedje op te snuiven’, besluit Roggeman.

About Jean-Pierre De Stamper

Jean-Pierre De Stamper
Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

2 comments

  1. Avatar

    Vergissen is menselijk. Hopen dat iedereen netjes het zout terugbrengt, het is ook niet alles om voor cocaïnehandel vervolgd te worden, voordat Leen Dierick zelf weer een ander plan heeft dat niet helemaal spoort. Het zou zonde zijn als het zout al is verbruikt, en/of iedere burger van Dendermonde miljonair is. Vreemd ook om al zo vroeg met strooizout te beginnen, het is nog geeneens Sinterklaas.

  2. Avatar
    Zuster Grimbarda

    Eindeliijk in de zevende hemel. Ad majorem Dei gloriam!!! Bambam… reuteketeut…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*