Stad steunt Aalsterse ajuinkwekers

De stad Dendermonde heeft de voorbije dagen liefst 100.000 ajuinen opgekocht. Die zullen deze week gratis worden uitgedeeld tijdens de historische reuzenommegang Katuit. De stad wil op die manier de Aalsterse ajuinboeren steunen en de Dendermondenaar warm maken voor deze bijzondere groente.

Enkele weken geleden kondigde de Russische president Vladimir Poetin in een reactie op Europese sancties tegen zijn land een importverbod af op een lange lijst producten. Naast peren stond ook ajuin op de lijst. Vanuit Aalst vertrekken jaarlijks tientallen vrachtwagens met ajuin richting alle uithoeken van Rusland. Maar door het importverbod dreigen de Aalsterse ajuinboeren met een ajuinoverschot te blijven zitten.

Daarbovenop zijn de prijzen op de ajuinveiling historisch laag. Het mooie weer in de maand juli zorgde immers voor een buitengewone ajuinenoogst. De Aalsterse ajuinkwekers dreigen daardoor de komende maanden op zwart zaad te komen zitten. Om te voorkomen dat Aalstenaren massaal asiel aanvragen in Dendermonde, heeft het Dendermondse stadsbestuur nu beslist om het noodplan ‘SOS Ajoin‘ uit te rollen.

Martine Van Hauwermeiren (CD&V)

Martine Van Hauwermeiren (CD&V)

De stad kocht de voorbije dagen bij de zwaarst getroffen ajuinboeren massaal ajuinen op en zal die komende donderdag gratis uitdelen tijdens Katuit. ‘Naast kopvlees en gerookte vis zullen we de tienduizenden mensen langs de omloop ook trakteren op een broodje met gesnipperde ajuin,’ klinkt het bij schepen van Landbouw Martine Van Hauwermeiren. Bovendien ontvangen alle inwoners binnenkort ook een bon in de brievenbus waarmee ze een gratis ajuin kunnen afhalen in het Administratief Centrum.

‘Met deze actie willen we ons steentje bijdragen en de Aalsterse kwekers steunen na het Russische invoerverbod. Ajuinen zijn bovendien zeer gezond. We hopen dat alle kinderen en hun ouders na het proeven de smaak helemaal te pakken hebben en er zo nog meer ajuinen verkocht worden de komende weken,’ besluit Van Hauwermeiren. ‘Om de welvaart in onze stad hoog te houden, hebben we er als Dendermondenaren alle baat bij dat onze stad de komende maanden niet overspoeld wordt door wanhopige, hongerlijdende Aalsterse ajuinboeren,’ aldus nog de schepen.

De Aalsterse burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) apprecieert de Dendermondse steun. ‘Het is een mooi gebaar van Dendermonde. Ondanks de historische rivaliteit tussen onze steden is het hartverwarmend om vast te stellen dat Dendermondenaars zo begaan zijn met het welzijn van de Aalstenaars.’ Als dank zal D’Haese aan het Aalsterse schepencollege voorstellen om het politiereglement van de ajuinenstad uit te breiden met een artikel dat alle restaurants in de stad verplicht Dendermondse paardenworstjes op het menu te zetten.

About Jean-Pierre De Stamper

Senior writer. Ouderdomsdeken en veelschrijver van de redactie. Begon zijn carrière in de media bij The Bostroë Globe. Belandde via omzwervingen langs Het Appels Handelschblad en Den Aagemse Courant bij De Klaptand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*